εικόνα 1. Πρότυπο διαιρέσεως των κλάδων του τραχειοβρογχικού δένδρου. Εμφανίζονται το μήκος, L, η διάμετρος, d και η γωνία διχοτομήσεως του μεγάλου, θ1 και του μικρού, θ2, θυγατρικού κλάδου.
εικόνα 2. η διακλάδωση του τραχειοβρογχικού δένδρου
Ανατομία
Η τραχεία διχοτομείται στο ύψος του 5ου ΘΣ, σε δύο στελεχιαίους, κυλινδρικού σχήματος, βρόγχους.
Βλεννογόνος
Ψευδοπολύστοιβο κροσσωτό επιθήλιο, πολυάριθμα καλυκοειδή (goblet), κύτταρα, που εκκρίνουν βλέννη, λεπτό στρώμα χορίου, κολλαγονικών ινών. Περιφερικά, μεταπίπτει σε μονόστοιβο, κροσσωτό, και αργότερα σε κυβοειδές.
Ο υποβλεννογόνιος χιτώνας, επαλείφεται από ένα στρρώμα συνδετικολιπώδους ιστού εντοπίζονται οι τραχειοβρογχικοί αδένες, φέρουν εκφορητικό πόρο, ορώδη και βλεννώδη κύτταρα. και πολλά είδη κυττάρων, λεμφοκύτταρα, σιτευτικά κύτταρα, λιπώδη κλπ. Τον υποβλεννογόνιο χιτώνα διατρέχουν αρτηρίες, φλέβες, λεμφαγγεία.
Λείες μυικές ίνες. Μονόστοιβος χιτώνας, με χολινεργική και αδρενεργική διέγερση και συγκυτιακούς χαρακτήρες (:αυτόματη ρυθμική σύσπαση και της διαδόσεως της αυτόματης περιοδικής αποπολώσεως). Στους περιφερικούς, μικρούς αεραγωγούς, η ποσότητα των λ.μ.ι. μειώνεται· σπανίζει προς το τελικό βρογχιόλιο. [βλ.: λείες μυϊκές ίνες των αεραγωγών].
Μυικός τόνος: συνεχής τάση ήπιας συσπάσεως, που –τελεολογικά- ελέγχει το πλάτος και μήκος του βρόγχου, για την πλεονεκτικότερη προσαρμογή του νεκρού χώρου στις συνθήκες του αερισμού.
Εικόνα 3. Βοτρύδιο (δευτερογενές λοβίδιο) . Η αναπνευστική μονάδα. Η πέραν του τελικού βρογχιολίου αναπνευστική μοίρα, στην οποία εξελίσσεται η ανταλλαγή αερίων.
Είναι μικρός, περιφερικός αεραγωγός, που διακρίνεται από τους βρόγχους, επειδή δεν φέρει πλέον, χόνδρινη υποστήριξη, δεν εμπεριέχει τραχειοβρογχικούς αδένες και ο βλεννογόνος του αποτελείται από κυβοειδή κύτταρα, περιορισμένο αριθμό κροσσωτών κυττάρων, ενώ, υπο φυσιολογικές συνθήκες, στον βλεννογόνο τους δεν εντοπίζονται καλυκοειδή κύτταρα. Επενδύονται από χιτώνα λείων μυικών ινών, που δεν ελέγχονται από το πνευμονογαστρικό. Η βατότητά τους εξαρτάται από την υποστήριξη που τους παρέχεται από το πνευμονικό παρέγχυμα που τα περιβάλλει. Για το λόγο αυτόν, οι διαστάσεις τους μεταβάλλονται με τον όγκο των πνευμόνων. Στενεύουν και βραχύνονται κατά την εκπνοή, ενώ επιμηκύνονται και φαρδαίνουν με την εισπνοή.
Ορίζουν την αναπνευστική μοίρα των πνευμόνων και διαιρούνται σε αναπνευστικά βρογχιόλια, τα οποία, μετά 3 διαιρέσεις (1η, 2η και 3η) αναλύονται στους κυψελωτούς σάκκους, που επιστρώνονται με κυψελίδες τους κυψελωτούς πόρους, και τις περίπου 300 εκατομμύρια κυψελίδες, από τις οποίες αποτελείται ο πνεύμονας. Όλες καλύπτονται από ε΄να εκτεταμένο δίκτυο τριχοειδών από τις πνευμονικές αρτηρίες. Η αναπνευστική ζώνη καλύπτει το πλείστον του πνεύμονος (2.5-3.0 l).
μικροσκοπική απεικόνιση αναπνευστικής ζώνης
Το επιθήλιο των αναπνευστικών βρογχιολίων
Είναι κυβοειδές, και μπορεί να είναι κροσσωτό, αλλά στερείται καλυκοειδών κυττάρων. Ο υποστηρικτικός χιτώνας, λεπτός, αποτελείται από ίνες κολλαγόνου και μυϊκά κύτταρα. το τελικό τμήμα κάθε κυψελωτού πόρου εκβάλλει στον κυψελωτό σάκκο, που φέρουν κυψελίδες, ως μικρές εσοχές που διασπούν το τοίχωμά τους.
Είναι τα μικρότερα και πολυαριθμότερα διακλαδώσεις του αναπνευστικού συστήματος. Οι κυψελίδες φέρουν μικρά ανοίγματα επικοινωνίας μεταξύ τους, προς εξισορρόπηση των πιέσεων μεταξύ τους και διευκόλυνση της μεταναστεύσεως των μακροφάγων. Το κυψελιδικό τοίχωμα είναι πολύ λεπτό (25 nm) και σχηματίζεται από πλακώδες επιθήλιο (κυψελιδικά κύτταρα τύπου Ι), που επαλείφονται από παχύ στρώμα επιφανειοδραστικής ουσίας,, που είναι πλούσια σε υδρόφιλα φωσφολιπίδια, που παράγονται από τα κυψελιδικά κύτταρα τύπου ΙΙ. Τα κυψελιδικά κύτταρα τύπου Ι (9*% του τοιχώματος των κυψελίδων) και τα κυψελιδικά κύτταρα τύπου ΙΙ ερείδονται σε βασική μεμβράνη, έρχονται σε επαφή με το τοίχωμα των τριχοειδών από τις πνευμονικές αρτηρίες, σχηματίζοντας μια στοιβάδα, μέσω της οποία τελείται η ανταλλαγή αερίων.
Τα κυψελιδικά τοιχώματα αφορίζονται από τα πνευμονοκύτταρα τύπου Ι και ΙΙ. Τα πνευμονοκύτταρα τύπου ΙΙ είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της κυψελιδοτριχοειδικής ουσίας (όπως και τα κύτταρα clara). Τα πνευμονοκύτταρα τύπου Ι είναι αποπλατυσμένα και σχηματίζουν την λειτουργικά αποδοτική κυψελιδοτριχοειδική μεμβράνη. Οι αρτηρίες διατρέχουν κατά μήκος των αεραγωγών και διακλαδίζονται παράλληλα με αυτούς. Οι φλέβες διατρέχουν στο παρέγχυμα και μόνο οι μεγαλύτερες από αυτές κείνται παρά τους μεγαλύτερους βρόγχους. Τα διαστήματα μεταξύ των κυψελίδων καταλαμβάνονται από πολυάριθμα τριχοειδή.