η διαγνωστική αξία της φθορίζουσας βρογχοσκοπήσεως

 Η αξία της φθορίζουσας βρογχοσκοπήσεως (ΦΒ) στην αναγνώριση προδιηθητιικών βλαβών ή/και μη ακτινοαναγνωρίσιμου πρώιμου βρογχοεγνούς καρκινώματος επί ασθενών σε υψηλό κίνδυνο έχει εκτιμηθεί σε πληθώρα κλινικών και ερευνητικών διατάξεων (, , , , ►).

Στον παρατιθέμενο πίνακα () καταχωρείται η ευαισθησία, ειδικότητα και και η διαγνωστική αξία της "λευκής" προς την φθορίζουσα βρογχοσκόπηση, όπυ διαπιστώνεται η διακριτική ικανότητα της τελευταίας.  Από τις παρατιθέμενες μελέτες μπορούν να εξαχθούν τα κάτωθι συμπεράσματα: [α] η χρήση της φθορίζουσας βρογχοσκοπήσεως βελτιώνει τFIGURE 1ην ευαισθησία, ειδικόττηα και διαγνωστική αξία της με λευκό φως βρογχοσκόπηση στην ανίχνευση και εντόπιση ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας και διηθητικού νεοπλάσματος, συγκρειτικά με την "λευκή" βροηγχοσκόπηση μόνη της. Στην μελέτη των Ikeda et al., (1999) διαπιστώθηκε ότι η συμβολή της LIFE ήταν σημαντική στην πρώιμη διάγνωση προνεοπλασματικών βλαβών ή καρκινώματος in situ, η ευαισθησία της LIFE ήταν 92%. έναντι 62% της κλασικής βρογχοσκοπήσεως. Έχει γνωστεί, ειδικότερα, ότι οι καπνιστές με μακροπερίοδο ιστορικό καπνίσματος, συνθέτουν έναν πληθυσμό, στον οποίο η συχνόττηα ανιχνεύσεως προνεοπλασματικών βλαβών, με τη βοήθεια της ΦΒ είναι πολύ υψηλή. 

Στη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη Ευρωπαϊκή των K Häußinger,2005, εκτιμήθηκε η ευαισθησία και η ειδικότητα της ΦΒ, συγκριτικά με τη "λευκή" βοργχοσκόπηση:

[α] ευαισθησία της ΦΒ ήταν 82.3% έναντι 57.9% της απλής βρογχοσκοπήσεως

[β] και η ειδικότητα της ΦΒ ήταν 58.4% έναντι της "λευκής" βρογχοσκοπήσεως, 62.1%.

 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη βελτίωση της διαγνωστικής αξίας της απλής βρογχοσκοπήσεως με τη συνδρομή της Φβ στη διάγνωση προνεοπλασματικών βλαβών σε άτομα εκτεθειμένα σε υψηλό κίνδυνο νεοπλασίας. Εάν θεωρηθούν οι προνεοπλασματικές βλάβες από την ήπια δυσπ[λασία μέχρι το μη αναγνωρισμένο ακτινολογικά διηθητικό καρκίνωμα βρόγχων, η προσθήκη της ΦΒ στην απλή βροχοσκόπηση συνεπάγεται βελτίωση της σχετικής ευαισθησίας για την αναγνώριση μη διηθητικών νεοπλασματικών βλαβών στους μεγάλους αεραγωγούς ;από 1.1 σε 3.7. Ενώ, εάν θεωρηθούν μόνο η προδιηθητικές βλάβες από την ήπια δυσπλασία στο καρκίνωμα in situ η προσθήκη της ΦΒ συνεπάγεται βελτίωση της σχετικής ειδικότητας για τη διάκριση προδιηθητικών βλαβών από 1.4 σε 6.3.

Figure 3.[α] βρογχοσκοπική εικόνα με λευκό φως. [β] αυτοφθορίζουσα βρογχοσκόπηση, στην οποία αναδεικνύεται ένα πρώιμου σταδίου μη ορατού ακτινολογικά, πλακώδους καρκινώματος που αποδείχτηκε διηθητικό μέσω αξονικού μικρο;ανιχνευτήρα υπερήχων (c d). Η υπηρχογραφική εικόνα δείχνει διάσπαση της λευκής γραμμής που απεικονίζει το χόνδρο του βρόγχου (RB, δεξιός βρόγχος) ().