Εργοσπιρομετρία -περιγραφή

προμετωπίδα από το βιβλίο΅: Γ.Α. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ: Κλινική Φυσιολογία της Αναπνοής. Εκδόσεις MediPlus, Αθήνα 1998  (εξαντλημένο)

 

 

 Η εργοσπιρομετρία είναι σημαντική διαγνωστική τεχνική, με την οποάι επιχειρείται η λειτουργική αποτίμηση της καρδιοπνευμονικής λειτουργίας, της αποδόσεως και των τύπων του μεταβολισμού. Αναφέρεται και ως δοκιμασία καρδιοπνευμονικής κοπώσεως, ανάλογα με τα χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα, υπό τα οποία διενεργείται η εξέταση και ερμηνεύονται ατα αποτελέσματά της. Παριστά μια αντικειμενική και μη παρεμβατική μέθοδο ακριβούς διερευνήσεως και εκτιμήσεως της καρδιοπνευμονικής λειτουργίας, κατά ένα αντικειμενικό τρόπο. Από τα βιβλιογραικά δεδομένα και  πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, αναλυθεί και αξιοποιηθεί, μπορεί σωρεία ειδικοτήτων να εντοπίσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, καθώς η εργοσπιρομετρία, απαντά σε ποικιλία προβλημάτων του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, ερειστικού, παιδιατρικού, αθλητιατρικόύ πεδίου, όπως και του μεταβολισμού, της διατροφολογίας, της διαιτητικής και της μελέτης του βασικού μεταβολισμού.

Ιδιαίτερα, με την εργοσπιρομετρία μπορεί να δοθούν απαντήσεις και να προσπελαθούν "αμηχανίες" αναφορικά με την καρδιαγγειακή ή/και την αναπνευστική ή μεταβολική προέλευση παθολογικών τύπων αναπνοής, όπως η δύσπνοια, που αποτελεί, συχνά, αντικείμενο αντιμαχιών αναφορικά με την καρδιαγγειακή ή την αναπνευστική αιτιολογία της. Ιδιαίτερα, επί "καρδιακής ανεπάρκειας" με 'φυσιολογικό' κλάσμα εξωθήσεως (: διαστολική κσρδιακή ανεπάρκεια). Έλεγχος και αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.

Με την κλασική εργοσπιρομετρία μπορούν να καταγραφούν, να συσχετισθούν και αντικειμενικά να αξιολογηθούν οι κάτωθι κλινικές παράμετροι:

  1. ΗΚΓ  κατά την ηρεμία
  2. ΗΚΓ κατά την υπό άλλοτε άλλη ένταση κοπώσεως
  3. Αρτηριακή πίεση και οι διακυμάνσεις μέχρι της προσεγγίσεως του ορίου ανοχής στην άσκηση
  4. γαλακτικό οξύ
  5. ο μεταβολικός ρυθμός, κατά την ηρεμία
  6. η μεγίστη κατανάλωση οξυγόνου, V̇Ο2
  7. ο κατά την κόπωση μεταβολικός ρυθμός
  8. διατροφικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται στην άσκηση
  9. αερόβα ουδός (αερόβιο κατώφλι)
  10. αναερόβια ουδός (αναερόβιο κατώφλι)
  11. κλασματική χρήση της V̇Ο2
  12. η ισχύς της V̇Ο2   στην αναερόβια ουδό
  13. μεγίστη καρδιακή συχνότητα
  14. αποκατάσταση της καρδιακής συχνότητας
  15. αναπνευστικές εφεδρείες
  16. κλίση της συναρτήσεως  V̇E-V̇CO2
  17. το οξυγόνο παλμού

εργοσπιρομετρία

Οι παράμετροι αυτές, που παραλμβάνονται με μη παρεμβατική μέθοδο, εξυπηρετούν την διακρίβωση της αιτίας και της βαρύτητας μια παθολογικής εκτροπής από τα υμμετέχοντα όργανα, το σχεδιασμό και τον αντικειμενικό έλεγχο της πορταθείσης θεραπείας. 

μέθοδοι - όργανα εργομετρίας
σπιρόμετρα
σπιρομέτρηση
Συστήματα καρδιοπνευμονικής κοπώσεως
πρωτόκολλα δοκιμασιών κοπώσεως
Η διαχείριση της καρδιοπνευμονικής δοκιμασίας κοπώσεως