Μέθοδος. Κατά τα περισσότερα είδη δοκιμασίας καρδιοπνευμονικής κοπώσεως, ο εξεταζόμενος, συνήθως εκτελεί ένα πρόγραμμα σταδιακής αυξήσεως του ρυθμού έργου (κλιμακωτή άσκηση ή συνεχής) επί ενός εργοποδηλάτου ή εργοδιαδρόμου μέχρις ότου δεν είναι πλέον ικανός να συνεχίσει. Οι δοκιμασίες αυτές είναι δοκιμασίες αξιολογήσεως συμπτωμάτων, οπότε εκδίδονται οι μετρήσεις, καθ΄όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας και εκείνες που διενεργήθηκαν κατά τη λήξη της. Για διαγνωστικούς λόγους, στη δοκιμασία εκτίθενται άτομα που έχουν συμπτώματα (π.χ., δύσπνοια κατά την άσκηση), που εμφανίζουν, επομένως, μείωση της ανοχής στην άσκηση και με τις δοκιμασίες κοπώσεως αποσκοπείται η πρόκληση των συμπτωμάτων, κάτω από συνθήκες παρακολουθήσεως όλων των δυνατών παραμέτρων που μπορεί να εισφέρουν στην εμφάνιση του συμπτώματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το αίτιο και το μέγεθος του προβλήματος. Παράλληλα, εξετάζεται ο βαθμός της βαρύττηας της παθήσεως, και ποσοτικοποιείται το αίτιο του περιορισμού. Στις δοκιμασίες κοπώσεως προτιμάται να ελέγχεται η άσκηση των κάτω άκρων (ποδήλατο, βάδισμα) επειδή έχουν μύες με γαλύτερη μάζα κι επομένως, σημειώνουν μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου (V̇Ο2). Έτσι, επιβάλλουν μεγαλύερη ε΄νταση στην καρδιά, το αίμα και τους πνεύμονες και στην πνευμονική και συστηματική κυκλοφορία. Κατά τις δοκιμασίες καρδιοπνευμονικής κοπώσεως εξάγονται μεγάλος αριθμός δεδομένα, αλλά, ασφαλώς, η καλύτερα αξιοποιημένη παράμετρος είναι (V̇Ο2) που είναι η συμβατική έκδραση της ικανότητας κοπώσεως, ο μέγιστος κατά λεπτό αερισμός (V̇Ε) και ο καρδιακός ρυθμός. Στις εξαιρετικά χρήσιμες παραμέτρους συγκαταλέγεται ο σφυγμός οξυγόνου (V̇Ο2/HR), το κατώφλι της γαλακτικής οξεώσεως. και οι σχέσεις(V̇E/V̇CΟ2) και (V̇Ο2/ρυθμός έργου). |
Η ορθή και συμπερασματική διενέργεια μιας δοκιμασίας καρδιοπνευμονικής κοπώσεως βασίζεται στην ικανοποίηση δύο παραγόντων:
Ανάλογα με την πολυπλοκότητα που υιοθετεί κάθε Εργαστήριο, τα απαιτούμενα όργανα ποικίλουν ευρέως.
Με τα όργανα αυτά, επιτρέπεται η ακριβής ποσοστικοποίηση του εκπονούμενου έργου, που θα επιτρέψει την πλήρη διερεύνηση των μεταβολών των εμπλεκομένων παραμέτρων, από το μεταβολισμό, την αναπνοή και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Το μυικό έργο, κατά τη διάρκεια της καρδιοπνευμονικής κοπώσεως, μπορεί να εκπονθεί με δύο τρόπους:
Οποιοδήποτε είδος κοπώσεως και εάν επιλεγεί, το όργανο, μέσω του οποίου θα εκπονηθεί, πρέπει να διαθέτει τα επόμενα χαρακτηριστικά:
Να διευκολύνεται η ταυτόχρονη καταγραφή, σε πραγματικό χρόνο, των μεταβολών των παραμέτρων παρακολουθήσεως των επενεργειών που η άσκηση θα προκαλέσει, στο μεταβολισμό, την αναπνοή, την καρδιαγγειακή λειτουργία.
Γενικά, με την εργομετρία, μπορούμε να μελετήσουμε πληθώρα παραμέτρων εργοφυσιολογίας, όπως: