Ιδιοπαθείς τραχειοπάθειες. Διαγιγνώσκονται με βάση την ενδοσκόπηση και την HRCT. Κλινικά εκδηλώνονται με βήχα και συχνά έχουν καλοήθη διαδρομή. Η τραχειομεγαλία (σύνδρομο Mounier-Kuhn, τραχειοβρογχομεγαλία) συνδέεται με χρόνιο βήχα και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Τόσο η πολυχονδρίτις, όσο και η κοκκιωμάτωση με πολυαγγειιτιδα μπορεί να επηρεάσει την τραχεία και ενδεχομένως να απολήγει σε σοβαρή στένωση της τραχείας. |
H τραχειομαλακία και η βρογχομαλακία είναι, γενικά, απώλεια της χόνδρινης υποστηρίξεως των τοιχωμάτων της τραχείας και των μεγάλων αεραγωγών. Η διαταραχή αυτή μπορεί να συμβεί ως συγγενές έλλειμμα ή ως αποτέλεσμα επίκτητης παθολογικής καταστάσεως. Η απώλεια της χόνδρινης υποστηρίξεως συνεπάγεται απόφραξη των αεραγωγών, που εκδηλώνεται κατά την εκπνοή. Εκδηλώνεται με βήχα και δύσπνοια και η διάγνωση τεκμηριώνεται με τη βρογχοσκόπηση, αλλά οι πρόσφατες βελτιώσεις στην HRCT έχουν καταστήσει την απεικονιστική διάγνωση ευκολότερη. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη διαβρογχοσκοπική τοποθέτηση ενδοδιαστολέων (stents), μέχρι τη χειρουργική διόρθωση.
Σπανιότερα, είναι συγγενής διαμαρτία και συxνότερα είναι επίκτητη πάθηση του κολλαγόνου (πολυχονδρίτις). Μερικοί συγγραφείς ορίζουν την τραχειομαλακία, περιοριστικά, ως τάση συγκλείσεώς της στην εκπνοή, ενώ κατ΄άλλους απαιτείται ταυτόχρονα και εισπνευστική διάταση.
Αναγνωρίζονται 3 τύποι.
Η τραχειομαλακία αναγνωρίζεται σε ποσοστό 20% των νεκροτομικών εξετάσεων και 10% από την αξονική τομογραφία.
Μεταξύ των κοινότερων αιτίων της συγκαταλέγονται:
Το παθολογοανατομικό υπόστρωμα της παθήσεως φαίνεται ότι σχετίζεται με διαταραχές της συνθέσεως του κολλαγόνου, ιδιαίτερα, του κολλαγόνου τύπου ΙΙ και των πρωτεογλυκάνων, που συνθέτουν τα χόνδρινα ημικρίκια της τραχείας. Συνυπάρχει με πολυχονδρίτιδα.
απεικόνιση
Η κλασική ακτινογραφία είναι, συνήθως, φυσιολογική ή μπορεί να απεικονίζει διάταση της τραχείας. Επί πλαγίου εκπνευστικού ακτινογραφήματος, όμως, μπορεί, ευχερώς, να αναγνωρισθεί, αλλά πλάγια εκπνευστική ακτινογραφία παραγγέλλεται σπάνια ή ποτέ.
Η σύγκριση μεταξύ εισπνευστικής και εκπνευστικής φάσεως της αξονικής τομογραφίας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αποτίμηση της τραχειομαλακίας. Με την εισπνευστική φάση, μόνον, δεν καθίσταται δυνατή η διάγνωσή της, αλλ΄εν τούτοις, η διαπίστωση διευρύνσεως της εγκάρσιας διαμέτρου (>3 cm) ιδιαίτερα επί οπίσθιας χαλάσεως του μεμβρανώδους τμήματος, έτσι, που η περίμετρος της τραχείας να φαίνεται κυκλική, έτσι που να καταργείται το φυσιολογικό σχήμα μηνίσκου. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυξημένης ενδοτικότητας της τραχείας και να υποδηλωθεί η διάγνωση. Κατά τη διάρκεια της εκπνοής, παρατηρείται εγκολεασμός της οπισθίας, μεμβρανώδους, μοίρας, έτσι που η τραχεία λαμβάνει ένα ημισεληνοειδές σχήμα (μηνίσκου). Τυπικά, η μείωση της ΟΠ διαμέτρου της κατά 50% αποτελεί όριο, πέρα από το οποίο η τρααχειομαλακία είναι παρούσα. Σημειώνετασι ότι στα παιδιά το όριο αυτό είναι μεγαλύτερο (70%).
Η τραχεία, κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Η μείωση του εύρους της >50% είναι διαγνωστική τραχειομαλακίας.
Ο εγκολεσμός της οπισθίας μοίρας της τραχείας εκδημαίνεται, κυρίως, κατά το βήχα, οπότε το σπινθηρογράφημα, κατά τη διάρκεια εθελοντικού βηχός, έχει προταθεί και είναι, ενδεχομε΄νως, περισσότερο ευαίσθητο, συγκριτικά με το σπινθηρογράφημα εκπνοής.
διαφορική διάγνωση
Στο διαφοροδιαγνωστικό κατάλογο συνμπεριλαμβάνονται σύμφυτες ή επίκτητες παθήσεις.
σύμφυτες
επίκτητες
Θεραπεία. Μετά τη διάγνωση, επιχειρείται ο σχεδιασμός του θεραπευτικού σχήματος. Διόρθωση ττης υποστερνικής βρογχοκήλης, αγγειακών δακυλίων, και νεοπλασμάτων, των συστηματικών παθήσεων, όπως η υποροπιάζουσα πολυχονδρίτις, και η ΧΑΠ πρέπει να θεραπέυοντια επιμελώς. Εάν ο εκλυτικός παράγοντας δεν μπορεί να εντοπθστεί, ήόταν η ΤΒΜ έχει ήδη επηρεάσει την ακεραιότητα των αεραγωγών, προτείνται διάφοροι τρόποι προς απαλοιφή της αποφράξεως.
[α] βρογχοπλαστική. πΟι αεραγωγοί μπορεί να διασταλούν εε προώθηση ενός διατατού ασκιδίου και η μέθοδος χρησιμοποιείται τόσο για ενδογενείς, όσο και εξωγενείς πιέσεις. Η βρογχοπλαστική διενεργείτια ευχερώς, μέσω εύκαμπτου βρογχοσκοπίου, αλλά η μέθοδος αυτή δεν παρέχει μόνιμη βελτίωση. Περιγράφεται ως προσωρινή λύση πριν την τοποθέτηση διατολέως.
[β] τοποθέτηση dδιαστολέων (stent). πΗ Τραχειομαλακία είναι ένδεικηβ τοποθετήσεως διαστολέως (stent), όπως προτάθηκε από τις ERS/ATS. Διατίθενται πληθώρα τύπων διαστολέων, όλοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Γενικά, διατίθετνται διαστολείς από σιλικόνη, μέταλο, ή υβριδικοί από δύο υλικά. Οι διαστολείς από σιλικόνηη έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι φτηνότεροι και μπορούν εύκολα να φαιρεθούν. Εν τούοις, προωθούνται με άκαμπτο βρογχοσκόπιο, κι έχουν μεγαλύτερη πιθανόττηα να μετακινηθούν. Οι πλέον δημοφιλείς είναι οι διαστολείς Dummon, οι οποίοι είναι από σιλικόνη και φέρουν ακίδες, προς σταθεροποίηση, για την αποφυγή μετακινήσεως. Οι μεταλλικοί διαστγολείς έχουν το πλεονέκτημα ότι τοποθετούνται μέσω ευκάμπτου βρογχοσκοπίου είναι ακάλυπτοι ή καλυμμένοι από σιλαστική ή εκ πολυουρεθάνης επικάλυψη.Οι χωρίς επικάλυψη μεταλικοί διαστολείς δεν πρέπει να χρησιμοποιοιπυνται σε καλοήθεις βλάβες, όπως η τραχειοβρογχομαλακία, καθώς επιτρέπουν την ενδαυλική ανάπτυξη κοκκιώδους ή κακοήθους ιστού. Οι μεταλλικοί διαστολείς, εν τούτοις, είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, μπορεί να κατεαγούν, και προβάλλουν κίνδυμο εάν χρειαστεί στο μέλλον να διενεργηθεί παρεμαβτική βρογχοσκόπηση (laser, ΑPC) λόγω της μεταδόσεως τεύματος ή θερμότητας, και αναφλέξεως του αεραγωγού. Για την επιλογή του διαστολέως, ο βρόγχος πρέπει να επισκοπηθεί μέσω βρογχοσκοπήσεως και CT για την περιγραφή της εκτάσεως της βλάβης. Ο καταλληλόερος διαστολέας είναι εκείνος που υπερβαίνει σε έκταση τα όρια της στενώσεως και εκείνος του οποίου η διάμετρος είονα μεγαλ'΄τυερη της διαμέτρου του αεραγωγού. Ανεπαρκής διαστολή μπορεί μόμνο να απολήξει σε μετάθεση του 'choke point', δηλαδή της περιοχής, περιφραικά της αποφράξεως. Μια άλλη μέθοδος μη παρεμβατικής διαστολής, που, ακόμη τελεί υπό δοερεύνηση είναι η ση χρήση της συνεχούς θετικής πιέσεως, CiPAP, , με σκοπό να διατηηρθούν οι αεραγωγοί βατοί. Σε μια περίπτωση υποτροπιάζουσας πολυχονδρίτιδας, προτάθηκε ως προσωρινή λύση, προκειμένου να αναβληθεί η διενέργεια παρεμβατικής θεραπείας. Εάν διενεργθούν περαιτέρω ερευνητικέ ςπροσπάθειες για την ταυτοποίηση των ασθενών που αναμένεται να ωδεληθούν από την εφαρμογή CiPAP, μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο θεραπευτικό μέσο, που προηγείτια της λήψεως παρεμβατικότερων θεραπειών.
[γ] χειρουργική αποκατάσταση. Έχουν προταθεί διάφορες χειρορυγικές τεχνικές για τη διόρθωση των φυσιολογικών συνεπειών της ΤΒΜ, όπως η ση τραχειοπλαστική της μεμβρανώδους μοίρας. οH τεχνική αυτή προβλέπει τηη τοποθέτηση ενός δικτύου πολυπροπυλενίου στη μεμβρανώδη μοίρα της τραχείας, η οποία, με τον τρόπο αυτό, παρέχει υπστήριξη του τοιχώματος της τραχείας. ¨αλλες τεχνικές προπβλέπουν την εξωτερική τοποθέτση απορροφήσιμων διαστολέων. Παρ΄όλο ΄τοι η τελευταία τεχνική παραμένει σε πειραματικό στάδιο, μπορείν αποτελέσει καλύτερη λύση σε επιλεγμένους ασθενείς.
Εφαρμόζεται, μη επεμβατικός αερισμός, τόσο με συνεχή θετική πίεση αεραγωγών ( CPAP) ή BiPAP, η τοπθέτηση stent και οι διορθωτικές επεμβάσεις. Στις τελευταίες τεχνικές περιλμβάνονται η τραχειοπηξία, η τραχειοβρογχοπλαστική και η τραχειοστομία. Καμιά από τις τεχνικές αυτές δεν έχει αναγνωρισθεί ότι υπερέχει έναντι των υπολοίπων.