Κάπνισμα

κάπνισμα: ιατροκοινωνική προσέγγιση.| το κόστος του καπνίσματος και της διακοπής του | επιδημιολογία πνευμονοπαθειών στην Ευρώπη, παρούσα κατάσταση - τάσεις |φυσιολογικές και ψυχολογικές επιδράσεις της νικοτίνης| ►αποφρακτικού τύπου διαταραχές, οφειλόμενες στο κάπνισμα | ►περιοριστικού τύπου διαταραχές, οφειλόμενες στο κάπνισμα | 'υγιής' έναντι 'πάσχοντος' καπνιστού | παθητικό κάπνισμα|

Για το μεγαλύτερο διάστημα του 20ου αιώνα, το κάπνισμα θεωρείο ως κοινωνική "έξις" και 'στίγμα', ατομική επιλογή, πεποίθηση που εξακολουθεί ακόμη να συντηρείται από την πολιτική δομή, που δυσφορεί να επωμιστεί το κόστος της θεραπείας, ακόμη και όταν γι αυτόν τον λόγο επέβαλε σκληρή φορολογία στους καπνιστές.  Και είναι μόνο τις τελευταίες δεκαετίς που έχει αρχίσει να αναδεικνύεται ο θεμελιώδης ρόλος της νικοτίνης, στην επιμονή του καπνίσματος, που έχει ευρέως καταστεί αποδεκτός. Πιστεύεται ήδη ότι το κάπνισμα είναι κατά βάση μια εκδήλωση της εξαρτήσεως από τη νικοτίνη και ότι οι καπνιστές έχουν εξατομικευμένες επιλογές για το επίπεδο της προσλήψεως νικοτίνης. Οι καπνιστές ρυθμίζουν τον τρόπο που εισπνέουν και εκπνέουν το καπνό, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα επίπεδα νικοτίνης που χρειάζονται. Η σχέση του καπνίσματος με τη νικοτίνη δεν υπονοεί ότι μόνοι τους, διάφοροι φαρμακολογικοί παράγοντες οδηγούν τη καπνιστική συμπεριφορά. Κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτικοί, προσωπικοί κ. ά., παράγοντες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της επιπτώσεως της καπνιστικής συνήθειας στην κοινωνία και της προσδοκώμενης επιτυχίας ενός προγράμματος διακοπής του καπνίσματος.
φυσιoλογικές και ψυχολογικές δράσεις της νικοτίνης.
Η απορρόφηση του καπνού των τσιγάρων από τους πνεύμονες είναι ταχεία και πλήρης, παράγοντας με κάθε εισπνοή υψηλές συγκεντρώσεις bolus νικοτίνης στο αρτηριακό αίμα, που φτάνει στον εγκέφαλο σε 10-16 sec, ταχύτερα, παρ΄ό,τι επί ενδοφλεβίας χορηγήσεως. Ο χρόνος αατανομής της νικοτίνης είναι 15-20 λεπτά, και ο τελικός χρόνος ημιζωής της, 2 ώρες. Οι καπνιστές, επομένως, βιώνουν επαναλαμβανόμενους κύκλους παροδικών υψηλών συγκεντρώσεων νικοτίνης, που αποκαθσιτούν με νέα κατανάλωση τσιγάρου, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου οι συγκεντρώσεις να δθιατηρηθούν σταθερές. Κατα τη διάρκεια του ύπνου, εν τούτοις, οι συγκεντρώσεις νικοτίνης μειώνονται σε εκείνες των μη καπνιστών. 

βρογχιολίτις των καπνιατών ρόλος του καπνίσματος στις παθολογοανατομικές εξελίξεις στους μικρούς αεραγωγούς έχει τεκμηριωθεί (). βλεπε διάμεσες πνευμονοπάθειες
αγγειοπάθειες επί καπνιστών χωρίς ευρήματα ΧΑΠ   
Έχει, εν τούτοις, πρόσφατα, δειχτεί (&) ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ επιβαρύνονται επίπλέον, με αγγειοπάθειες, που δεν μπορούν να εξηγήθούν πλήρως, από το καπνιστικό ιστορικό, αλλά οι μηχανικές διασυνδέσεις μεταξύ αθηροσκληρύνσεως και πνευμονοπάθειας επί ΧΑΠ (βλέπε: ιστική αναγέννηση) δεν έχουν πλήρως αποτιμηθεί. Επιπλέον, δεν έχει αναζητηθεί ο επιπολασμός υποκλινικών πνευμονικών και αγγειακών παθήσεων παρ΄όλο ότι αναμένεται να είναι παρούσες, μεταξύ  πρώην καπνιστών, χωρίς ευρήματα περιορισμού της ροής.  Στην αναφερόμενη μελέτη παρατίθενται απεικονιστικά ευρήματα ήπιων παθολογικών ευρημάτων μικρών αεραγωγών και αθηροματικών πλακών στις καροτίδες πρώην καπνιστών, συγκριτικά με τους μη καπνιστές. 
το κάπνισμα ως προκλητικός παράγοντας ισχαιμίας του μυοκαρδίου. Το κάπνισμα τσιγάρων είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας  πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Το κάπνισμα δρα συνεργικά με άλλους παράγοντες κινδύνου και ο κ΄λινδυνος είν ααυστηρά δοσοεξαρτώμενος. Περίπου το 30% των θανάτων από στεφανιαία νόσο οφείλονται στο κάπνισμα κια το κάπνμισμα διπλασιάζει τον κίνδυμο ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειεας. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο θνητότητας κια νοσηρόττηας απόστεφανιαία νόσο και ΑΕΕ, με τη μείωση των δεικτών αυτών να αρχίζει πολύ σύηντγομα μετά την διακοπή του κπανίσματος. Οφελήματα μπορεί, εν τούτοις, να παραηρηθούν πολλά χρόνια μετά τη διακοπή του ακόμη και μετά την εμφάνιση παθήσεων από το κάπνισμα. Στην πραγματικότητα, η εμφάνιση κλινικών συνδρόμων συνιστά μια διδακτική ευκαιρία κατά τη διάρκεια της οποάις, οι ασθενείς τροποποιούν το τρόπο ζωής τους, Η διάθεση ενός πολυπαραγοντικού προγράμματος διακοπής του καπνίσματος με ή χωρίς φαρμακοθεραπεία, συνδέεται με μακροπερίοδη διακοπη (1 χρόνου ή πλέον) στο 50% των συμμετεχόντων καπνιστών, πουτ είχαν την εμπειρία νοσηλείας για για στεφανιαίο επεισόδιο, ενώ οι βασισμένες στην τηλεφωνική επικοινωνία συμβουλευτικές υπηρεσίες έχουν την δυναμική της μειώσεως κατά 70%. Υπάρχουν ενδείξεις που αποδεικνύουν τη βελτίωση των καρδιαγγειακών επιπτώσεων κια τα οφελήματα απότη διακοπή του καπνίσματος. Η συμβουλευτική συνεισφορά αυξλανβει σε σημαντικό βαθμό τη συχνόττηα της διακο0πής καπνίσματος, κια ακόμη κια η έλαχιστη παροχή της εξασφαλίζει πρόσθετο όφελος. Ιδιαίερα στους ασθενείς που ε΄χσουν την μεπειρία ενός κλινικού επεισοδίου ισχαιμιppa;ής νόσου.
βρογχιολίτιδες σχετιζόμενες με το κάπνισμα
Η αναζήτηση της σχέσεως αιτίου-αιτιατού, του καπνίσματος με τις επαγόμενες από αυτό βρογχιολίτιδες αποτελεί σχετικά νέο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς αναγνωρίζεται βρογχιολίτιδα σχεδόν σε όλους τους καπνιστές, ακόμη και σε εκείνους, οι οποίοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Η αναπνευστική βρογχιολίτιδα αποτελεί εντελώς ειδική παθοφυσιολογική αντίδραση καπνιστικής εκθέσεως και χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση μακροφάγων (που εμπεριέχουν κιτρονοφαιά κυτοπλασματικά στίγματα - μακροφάγα των καπνιστών) στον αυλό των μικρών αεραγωγών, στους αναπνευστικούς πόρους μέχρι πλησίον των αεροχώρων, ανάλογα σε πυκνότητα με το καπνιστικό ιστορικό.  Η ILD-RB είναι όρος που αποδίδεται στους καπνιστές που εμφανίζουν συμπτώματα, λόγω βρογχιολίτιδας. Η αποφολιδωτική βρογχιολίτιδα αποτελεί συνέχεια της αναπνευστικής βρογιολίτιδας. Παρ΄όλο ότι οι δύο προηγούμενες μορφές εμφανίζουν πληθώρα κοινων χαρακτηριστικών, κλινικών, ιστοπαθολογικών και απεικονιστικών δεδομένων, διατηρείται η μεταξύ τους διάκριση για προγνωστικούς λόγους: Η θνητότητα από την αποφολιδωτική βρογχιολίτιδα είναι 6-30%, οι παροξύνσεις συχνές και η εξέλιξη προς ίνωση συχνότερη, αλλά ευτυχώς η δυσμενής εξέλιξη της αναπνευστικής βρογχιολίτιδας είναι ιδιαίτερα σπάνια. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αποφολιδωτική βρογχιολίτιδα, οριζόμενη από την αθρόα προσέλευση ενεργοποιημένων μακροφάγων, θεωρείται ότι προάγει την εκ καπνίσματος ή εισπνοής σκόνης οφειλόμενη διάμεση πνευμονία.  Η σχετιζόμενη με αυξημένους τίτλους αντιπυρηνικών αντισωμάτων αποφολιδωτικές βρογχιολίτιδες, που παρατηρούνται σε περιπτώσεις καπνιστών και στο BAL και η παρατηρούμενη ηωσινοφιλία 
και ουδετεροφιλία επί μορφών DIP υποδηλώνουν ότι η παθογένεια μπορεί να διαμεσολαβείται ανοσολογικά. Η PLCH (ιστιοκύτωση Χ) είναι μια μη νεοπλασματική αντιδραστική εξέλιξη, ενεργοποιούμενη από το κάπνισμα. Χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό πολλαπλών κυτταρικών οζιδίων, που παράκεινται στου μικρούς αεραγωγούς. Προοδευτικά, εξελίσσονται και μεγενθύνονται ως αστεροειδούς σχηματισμού ίνωση με κυστικούς σχηματισμούς, προερχόμενοι από τις διατάσεις του αυλού των κατεστραμένων μικρών βρογχιολίων,  από τα κύτταρα Langerhans (). Η σχέση του καπνίσματος με τις RB-ILD, DIP και PLCH, που θεωρούνται διακριτές παθολογικές οντότητες, στην ομάδα των διάμεσων πνευμονοπαθειών, έχει τεκμηριωθεί επιδημιολογικά και έχει κατανοηθεί ότι οι τρεις αυτές κατηγορίες βρογχιολιτίδων φέρουν κλινικά, ακτινολογικά και παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά που τις κατατάσσουν σε ξεχωριστές ομάδες διάμεσων νοσημάτων, σχετιζόμενων με το κάπνισμα.►) .

πνευμονικό εμφύσημα και πνευμονική ίνωση
|ομοιότητες και διαφορές|Πρόσφατα, περιγράφεται μια νέα παθολογική οντότητα, που αποτελεί συνδυασμό πνευμονικού εμφυσήματος και πνευμονικής ινώσεως (combined pulmonary fibrosis and emphysema, CPFE). |ΧΑΠ, Ϊνωση: διαφορές και ομοιότητες|Το σύνδρομο αυτό, που δεν έχει διεξοδικά συζητηθεί, αφορά ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονικό εμφύσημα στους άνω λοβούς (δηλαδή κεντροβοτριδιακό εμφύσημα, οφειλόμενο στο κάπνισμα) και πνευμονική ίνωση που εδράζεται στις βάσεις, αναγνωρισμένη στη CT. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από μείωση της ικανότητας αερισμού στους πνεύμονες (εκφραζόμενη με σοβαρή δύσπνοια και σχεδόν φυσιολογικούς πνευμονικούς όγκους) διαταραχές ανταλλαγής αερίων (υποξαιμία κατά την άσκηση), μεγάλη μείωση της ικανότητας διαχύσεως, χαρακτηριστικά απεικονιστικά ευρήματα, όπως κεντροβοτρυδιακό παραουλώδες πνευμονικό εμφύσημα στις κορυφές και πνευμονική ίνωση στις βάσεις, υψηλή επίπτωση πνευμονικής υπερτάσεως ήδη κατά τη στιγμή της διαγνώσεως και πολύ επιφυλακτική πρόγνωση ().Η οξεία ηωσινοφιλική βρογχιολίτιδα είναι μια θορυβώδης απάντηση σε μικρή αναλογία νέων καπνιστών.
Κλασικά, η παθογένεια του πνευμονικού εμφυσήματος ερείδρ=εται στην τοξική δράση μεσολαβητών ιστικής βλάβης που υπερβαίνουν τους οπροστατευτικοπύς και σύμφυτους αναδομητικούς μηχανισμούς του πνεύμονος. Η συντελούμενη ιστική καταστροφή αποτελεί προϊόν ανατροπής της ισοοροπίας μεταξύ της ιστικής βλάβης και της ιστικής αναδομήσεης. Από την σκοπιά αυτή, το κάπνισμα χαρακτηρίζεται από ευθεία τοξική δράση στα πνευμονικά κύτταρα και μπορεί να απομειώσει τις επιδιορθωτικές ιδιότητες των ινοβλαστών, των επιθηλιακών και μεσεγχυματικών κυττάρων, χωρίς, κατ΄ανάγκη σημαντική κυτταροτοξική δράση και μπορεί να είναι αποτέλεσμα επιλογής ειδικών βιοχημικών μηχανισμών. Μπορεί να προσβληθούν διάφοροι βιοχημικές οδοί: η χημοταξία, ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός, η παραγωγή και η ανασύσταση του εξωκυττάριου δικτύου. 

καρκίνος και κάπνισμα

Τελικά, το κάπνισμα μπορεί να βλάψει το DNA    κια να επηρεάσει τους μηχανισμούς απόπτωσης. Ως αποτέλεσμα μπορεί να εκκινήσουν μηχανισμοί επιδιορθώσεως, με αποτέλεσμα την ανάνηψη κυττάρων, στα οποία να περιέχονται και ορισμένα σωματικά κύτταρα με μεταλλάξεις. Οι μεταβολές αυτές μπορεί όχι μόνο να οδηγήσουν στην καρκινογένεση, αλλά και σε μόνιμες ιστικές κατασκευές, ποτυ χαρακτηρίζουν τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (και την πνευμονική ίνωση;).    

κάπνισμα αποτελεί τη συχνότερη αιτία καρκίνου και ευθύνεται για:
το 30% των θανάτων από νεοπλάσματα. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα ευθύνεται για το:
70-90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονος,
75-85% των θανάτων από καρκίνο του λάρυγγος,
50-70% των θανάτων από καρκίνο του στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου,
30-50% των θανάτων από καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών,
20-25% των θανάτων από καρκίνο του παγκρέατος. του στομάχου και μικρότερα ποσοστά θανάτων από νεοπλάσματα άλλης εντοπίσεως.

Η πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονος είναι στους καπνιστές κατά 23.3 φορές μεγαλύτερη στους άνδρες και 12.7 μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αδρά, ο κίνδυνος του καρκίνου σχετίζεται ευθέως με τον αριθμό των κάθε ημέρα καπνιζομένων τσιγάρων. Έτσι, ένας καπνιστής των 30 τσιγάρων την ημέρα, είναι εκτεθειμένος σε κατά 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από καρκίνο, συγκριτικά με τον μη καπνιστή (ΙΑΑRC 2002).
οι νικοτινικοί υποδοχείς και ο σχετιζόμενος με το κάπνισμα πνευμονικός καρκίνοςΠρόσφατα, το κάπνισμα του τσιγάρου προκαλεί περίπου 5-6 εκατομμύρια θανα΄τους από καρκίνο, το χρόνο, οι οποίοι καταφράφουντο 35% όλων των θανάτων από καρκίνο. Η νικοτίνη, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καπνού και τα παράγωγά του, όπως οι καρκινογόνες νιτροζαμίνες (&), εισφέρουν στην πρόκληση του ΠΚ και την εξέλιξή του μέσω της ενεργοποιήσεως των νικοτινικών υποδοχέων ακτευλοχολίνης. (nAChR) (&)Παρ΄όλο ότι ο ρόλος της νικοτίνης στην καρκινογένεση εξακολουθεί να αμφισβητείται (&) έχει πρόσφατα δειχθεί ότι η νικοτίνη επάγει βλάβες στο DNA (&) μέσω επαγωγής του οξειδωτικού stress στα βρογχικά επιθήλια (& [βλέπε εικόνα 1]. ). Επιπλέον, η νικοτίνη είναι δυνατόν να προκαλεί σαρκώματα στα πειραματόζωα Οι νικοτινικοί υποδχοείς ακετυλοχολίνης (nAChRs) επαριστούν πύλες λιγανδινών προς διαύλους ιόντων που ελέγχουν τιςμ κρίσιμες φυσιολογικές εξελίξεις, όπωβς η νευροδιαβίβαση και η καρκινογένεση. Οι υποδοχείς αυτοί ενεργοποιούνται από τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και το αλκαλοειδές του καπνού, νικοτίνη. Πρόσφατα, οι γονιδιακές συστάδεις που κωδικοποιούν τις υποομάδες  alpha3, alpha5 και beta4 nAChR έχουν διαφωτιστεί ετά την ταυτοποίηση του πολυμορφισμού των νουκλεοτιδίων. που συνδέονται με την εκ νικοτίνης εξαρτωμένη καρκινογένεση. Δεν είναι, εν τούτοις, αποσαφηνισμένο εάν ο κίνδυνος για ΠΚ είνα άμεσος ή εξαρτώμενος από τη νικοτίνη, εκδοχή, για την οποία συντηρούνται περισσότερα σενάρια.

μια πρόσφατη (12/-7/2023) μελέτη παρατήρησης  [https://www.medscape.com/s/viewarticle/992923?ecd=WNL_mdpls_230711_mscpedit_pulm_etid5626184&uac=315731CR&spon=13&impID=5626184] έχει καταδείξει τη σοβαρή εμπλοκή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (PM<2.5) ως αιτιολογικού παράγοντα καρκίνου του πνεύμονος. Και, εμμέσως, της κοινωνικής ανασφάλειας

Από την παραπάνω μελέτη εξηχθησαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Στη μελέτη εντάχθηκαν  συνολικά 14604 άτομα, που περιελάμβαναν 7124 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα και 7480 υγιείς μάρτυρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Η οικογενειακή κατάσταση των ανύπαντρων, των ατόμων με ιστορικό παθήσεων που σχετίζονται με τους πνεύμονες, το εταιρικό προσωπικό και το προσωπικό παραγωγής/υπηρεσίας ήταν προστατευτικοί παράγοντες για τον καρκίνο του πνεύμονα. Η ηλικία >50 ετών, οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές, οι βαρείς καταναλωτές οινοπνεύματος  άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και έκθεση σε PM2,5 αποδείχτηκε ότι αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα διέφερε ανάλογα με το φύλο, το κάπνισμα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ, το επίμονο κάπνισμα και η διακοπή του καπνίσματος ήταν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες. Σύμφωνα με την κατάσταση του καπνίσματος, τοα ανδρικό φύλλο ήταν παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές. Η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές. Ο̳ι̳ σ̳υ̳ν̳δ̳υ̳α̳σ̳μ̳έ̳ν̳ε̳ς̳ ε̳π̳ι̳π̳τ̳ώ̳σ̳ε̳ι̳ς̳ τ̳η̳ς̳ έ̳κ̳θ̳ε̳σ̳η̳ς̳ σ̳τ̳η̳ ρ̳ύ̳π̳α̳ν̳σ̳η̳ P̳M̳2̳,̳5̳ κ̳α̳ι̳ τ̳ο̳υ̳ κ̳α̳π̳ν̳ί̳σ̳μ̳α̳τ̳ο̳ς̳ ε̳π̳ι̳δ̳ε̳ί̳ν̳ω̳σ̳α̳ν̳ τ̳η̳ σ̳υ̳χ̳ν̳ό̳τ̳η̳τ̳α̳ ε̳μ̳φ̳ά̳ν̳ι̳σ̳η̳ς̳ κ̳α̳ρ̳κ̳ί̳ν̳ο̳υ̳ τ̳ο̳υ̳ π̳ν̳ε̳ύ̳μ̳ο̳ν̳α̳.̳ Σύμφωνα με την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα είναι εντελώς διαφορετικοί σε περιοχές με ελαφρά και βαριά ρύπανση. Σε ελαφρώς μολυσμένες περιοχές, το ιστορικό παθήσεων που σχετίζονται με τους πνεύμονες αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Σε πολύ μολυσμένες περιοχές, οι άνδρες, η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, οι καπνιστές και το κόψιμο του καπνίσματος ήταν όλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Σχεδιάστηκε ένα νομογράφημα και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα PM2,5 ήταν ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

διάσημοι καπνιστές που κατέληξαν από παθήσεις που αιτιολογικά συνδέονται με το κάπνισμα.


  1. Bill Hicks, American comedian
    32 years old, pancreatic cancer
  2. Lorraine Hansberry, actress and painter
    34 years old, pancreatic cancer
  3. Gerard Smith, bass player from the band TV on the radio
    36 years old, lung cancer
  4. Wilhelmina Cooper, supermodel from the 60's 
    40 years old, lung cancer
  5. Eric Carr, drummer from the band Kiss
    41 years old, lung cancer
  6. Nat King Cole, singer 
    45 years old, lung cancer
  7. Mary Reynolds, wife of R.J. Reynolds Jr., son of the founder of R.J. Reynolds Tobacco Company 
    45 years old, stomach cancer
  8. James Hunt, Formule 1 pilot 
    45 years old, heart attack
  9. Kiel Martin, actor from the TV-show Hill Street Blues
    46 years old, lung cancer
  10. Charles Day, gold medal winner in the 1936 Olympics
    47 years old, lung cancer
  11. Graham Chapman, Monthy Python 
    48 years old, throat cancer
  12. Jacques Brel, singer 
    49 years old, lung cancer
  13. Jack Cassidy, actor 
    49 years old, died in a fire caused by smoking in bed
  14. Errol Flynn, actor 
    50 years old, heart attack
  15. Steve McQueen, actor
    50 years old, died from a heart attack the day after an operation to remove a mesothelioma (tumor of pleural cavity, caused by asbestos)
  16. Carl Wilson, the Beach Boys
    51 years old, lung cancer
  17. Wayne McLaren, Marlboro Man
    51 years old, lung cancer
  18. Roy Orbison, singer 
    52 years old, heart attack
  19. Frank Zappa, singer 
    52 years old, prostate cancer
  20. Charlie, the smoking chimpansee
    52 years old, cause of death unknown
  21. June Pointer, a Pointer Sister
    52 years old, lung cancer
  22. Elizabeth "Blitz" Reynolds, first wife of R.J. Reynolds Jr., son of the founder of the R.J. Reynolds Tobacco Company (Camel)
    52 years old, colon cancer
  23. Spike Jones, musician and comedian
    53 years old, emphysema
  24. Babe Ruth, baseball player 
    53 years old, cancer of the mouth
  25. Jerry Garcia, Grateful Dead 
    53 years old, heart attack
  26. Robert Palmer , singer
    54 years old, heart attack
  27. Michael Landon, Little Joe uit Bonanza
    54 years old, pancreatic and liver cancer
  28. Krzysztof Kieślowski, director (Trois Couleurs Rouge, Blanc, Blue)
    55 years old, heart attack
  29. Edward Albert, actor
    55 years old, lung cancer
  30. Michael Nyqvist, actor, best known for his part in Millennium and Mission: Impossible Ghost Protocol
    56 years old, lung cancer
  31. Ian Fleming, creator of James Bond
    56 years old, heart attack
  32. Betty Grable, pin-up girl and actress 
    56 years old, lung cancer
  33. King George VI, father of queen Elisabeth II of England 
    56 years old, lung cancer
  34. Robert Taylor, actor
    57 years old, lung cancer
  35. Patrick Swayze, actor
    57 years old, pancreatic cancer
  36. Humphrey Bogart, actor 
    57 years old, esophagus cancer
  37. Gracie Allen, actress en vrouw van George Burns 
    58 years old, heart attack
  38. George Harrison, Beatle 
    58, throat cancer.
  39. Clark Gable, actor
    59 years old, heart attack
  40. Andreas Katsulas, actor 
    59 years old, lung cancer
  41. Alex Chilton, singer/songwriter
    59 years old, heart attack
  42. R.J. Reynolds, Jr., heir of the R.J. Reynolds Tobacco Company (Camel)
    59, emphysema
  43. R.J. Reynolds, III, heir of the R.J. Reynolds Tobacco Company (Camel), son of R.J. Reynolds Jr. His wife Marie died from ovarian cancer 
    60, emphysema and congestive heart failure
  44. Ibrahim Rugova, president of Kosovo 
    61 years old, lung cancer
  45. Alex Higgins, twofold world champion snooker
    61 years old, throat cancer
  46. Alain Bashung, french singer
    61 years old, lung cancer
  47. J. Robert Oppenheimer, father of the atomic bomb
    62 years old, throat cancer
  48. Serge Gainsbourg, singer
    62 years old, heart attack
  49. Franklin D. Roosevelt, American president during WWII
    63 years old, stroke
  50. Ulysses S. Grant, president of the USA
    63 years old, throat cancer
  51. Edwin Hubble, famous astronomist
    64 years old, cerebral thrombosis
  52. Howard Carter, discoverer of Tutankhamun's tomb
    64 years old, Hodgkin's disease
  53. Jacqueline Kennedy Onassis, president J.F. Kennedy's wife 
    64 years old, cancer
  54. Sammy Davis Jr., singer and actor
    64 years old, throat cancer
  55. Walt Disney, founder of the Walt Disney studios 
    65 years old, lung cancer
  56. Yul Brynner, actor
    65 years old, lung cancer
  57. Muriel Marston Reynolds, ex-wife of R.J. Reynolds Jr. from the R.J.Reynolds Tobacco Company 
    65 years old, lung cancer
  58. Paul Avery, American reporter
    66 years old, emphysema
  59. Tom Petty, musician
    66 years old, heart attack
  60. Gert 'Kralle' Krawinkel, member of the band Trio, known for their hitsingle 'Da da da'
    66 years old, lung cancer
  61. R.J. Reynolds, founder of the R.J. Reynolds Tobacco Company (Camel)
    68, pancreatic cancer
  62. Johan Cruijff, legendary Dutch football player and coach
    68 years old, lung cancer, suffered from heart problems earlier
  63. David BowieZiggy StardustThe Thin White Duke
    69 years old, liver cancer, previously recovered from a hearth attack at the age of 57
  64. Freddy Fender, country singer 
    69 years old, lung cancer
  65. Michelle Delpeche, French chansonnier - best known for Pour un flirt avec toi
    69 years old, cancer of the throat and tongue
  66. Dick Hammer, Marlboro Man
    69 years old, lung cancer
  67. Alan Rickman, actor, known as Professor Snape from Harry Potter
    69 years old, pancreatic cancer
  68. Ian Fraser "Lemmy" Kilmister , rock god, founder of the band Motörhead
    70 years old, metastasized prostate cancer, cardiac arrhythmia, and congestive heart failure
  69. King George V, British monarch
    70 years old, COPD
  70. Johnny Cash, singer
    71 years old, complications of diabetes
  71. Marion Robert Morrison, aka John Wayne
    72 years old, stomach cancer - underwent a successfully surgery for lung cancer earlier
  72. Lou Rawls, soul singer
    72 years old, lung cancer
  73. Eric Lawson , Marlboro Man
    72 years old, COPD
  74. David McLeanMarlboro Man 
    73 years old, emphysema
  75. Paul Kantner, founder and guitarist of the band Jefferson Airplane
    74 years old, complications of heart attack, previously suffered from cerebral hemorrhage at the age of 39
  76. Johnny Hallyday, the "French Elvis Presley"
    74 years old, lung cancer
  77. Phil EverlyThe Everly Brothers
    74 years old, COPD
  78. Mark Twain, famous writer
    74 years old, heart attack
  79. Václav Havel, Tsjechisch president
    75 years old, suffered from COPD - official cause of death was not made public
  80. Nancy Reynolds, daughter of RJ Reynolds, founder of the R.J. Reynolds Tobacco Company
    75 years old, lung cancer and emphysema
  81. Alexander Graham Bell, inventor of the telephone 
    75 years old, complications of diabetes
  82. Marianne O'Brien, atrice, ex-wife of R.J. Reynolds Jr. 
    75 years old, aneurism
  83. Albert Einstein, nobel prize winner and inventor of theory of relativity
    76 years old, aneurism
  84. King Edward VIII, British monarch
    77 years old, throat cancer
  85. Johnny Carson, talk show host 
    79 years old, emphysema
  86. Richard Briers, British actor - Tom Good from The good life, a TV-show from the 70's
    79 years old, emphysema
  87. Don Knotts, actor
    81 years old, lung cancer
  88. John Huston, director
    81 years old, emphysema
  89. Frank Sinatra, singer, actor, producer, director and conductor
    82 years old, heart attack
  90. Leonard Nimoy, Mr Spock from the original Star Trek series
    83 years old, COPD
  91. Aaron Spelling, famous producer
    83 years old, stroke, suffered from oral cancer earlier
  92. Paul Newman , actor
    83 years old, lung cancer
  93. Omar Sharif , actor "Lawrence of Arabia"
    83 years old, heart attack, also suffered from Alzheimer's disease
  94. Sigmund Freud, psychiatrist
    83 years old, euthanasia because of cancer of the mouth
  95. Thomas Edison, inventor
    84 years old, complications of diabetes
  96. Henry Corden, Fred Flintstone's voice 
    85 years old, emphysema
  97. Jim Trimble, Football coach
    87 years old, emphysema
  98. Winston Churchill, Prime Minister of the United Kingdom during WWII
    90 years old, stroke