❶
Η αντιφλεγμονώδης δράση των αντιβιοτικών στη ΧΑΠ
Έχει από ετών αναγνωριστεί ότι τα αντιβιοτικά ασκούν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση κι ως εκ τούτου έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πληθώρας πνευμονοπαθειών. Σε προηγούμενες μελέτες έχει γνωστεί ότι η ευνοϊκή αντιφλεγμονώδης δράση των αντιβιοτικών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επ΄ωφελεία των ασθενών με ΧΑΠ, χορηγούμενα προφυλακτικώς σε μακροπερίοδες χαμηλές δόσεις. Έχουν εκπονηθεί μελέτες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αζιθρομυκίνη, ερυθρομυκίνη, ροξιθρομυκίνη, και μοξιφλοξασίνη. Και διαπιστώθηκε ότι ατα δύο πρώτα αναφερόμενα αντιβιοτικά ασκούν την καλύτερη, πράγματι, προφυλακτική δράση. Με τελικά σημεία την βελτίωση των οφειλόμενων σε παρόξυνση εκβάσεων, και τη ποιότητας ζωής, όπως μετρήθηκε με το SGRQ. Αύξηση της ανθεκτικότητας αναγνωρίστηκε σε 2 εργασίες. Η τάξη των μακρολιδίων ανέδειξε ενδιαφέρουσα αντιφλεγμονώδη δράση στην ΧΑΠ, εμπλέκοντας διάφορους παθοβιολογικούς μηχανισμούς. Συμπερασματικά, το θεραπευτικό όφελος χαμηλών δόσεων μακρολιδίων σε ασθενείς με ΧΑΠ είναι συμβατό με τις υποκείμενες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ώστε τα μακρολίδια πρέπει να θεωρούνται ως δυνητικά θεραπευτικά μέτρα για τη θεραπεία της ΧΑΠ. Εν τούτοις, πρέπει να εξεταστούν ζητήματα ασφάλειας αφορώντα την αντίσταση στα αντιβιοτικά, πριν από την ευρεία εισαγωγής τους στην κλινική πρακτική.
Μακροπερίοδη χορήγηση μακρολιδίων για την αποτροπή παροξύνσεων ΧΑΠ - συστηματική ανασκόπιση και μετανάλυση.
Η προφυλακτική χρήση της αζιθρομυκίνης κια ης ερυθρομυκίνης επιφέρουν ευνοϊκό σημαντικό αποτέλεσμα στη μείωση των παροξύσεων κατά ένα χρονοεξασρτώμενο τρόπο. Επισημαίνεται όμως ότι η μακροπερίοδη χορήγησή τους αυξάνει την επίπτωση των γνωστών παρενεργειών τους και την ανάπτυξη αντοχής. Πρ΄πεπει να εκπονηθούν μεάλης κλίμακας τυχψαιοποιημένβες κλινικές δοκιμές με εκτεταμέμνο και λεπτομερές follow up προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις στις οποίες το όφελος υπερβαίνει τη βλάβη.
64. Η πορεία προς μια εξατομικευμένη Ιατρική στη ΧΑΠ
Οι γνώσεις μας για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έχουν αλλάξει δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς έχει σημειωθεί μετακίνηση από την θεώρησή της ως χρόνιου περιορισμού ροής, στην περιγραφή της ως ιδιαίτερα πολύπλοκης και ετερογενούς παθήσεως που συνεπάγεται την περιγραφή της, αλλά και τις θεραπευτικές της επιλογές με όρους εξατομικευμένης ιατρικής.
Συμπεράνθηκε ότι η ιρισίνη που εκκρίνεται από τους μύες κατά τη διάρκεια άσκησης μπορεί να δρα εναντίον του οξειδωτικού stress μέσω του παράγοντος Nrf2 και ΗΟ-1, βελτιώνει το πνευμονικό εμφύσημα που προκαλείται από το κάπνισμα. ο άξονας άσκηση irisin Νrf2 μπορεί να αποτελεί έναν νέο τύπο θεραπείας της ΧΑΠ.
Εισπνοές χαλκού-ηπαρίνης για την επιδιόρθωση του πνευμονικού εμφυσήματος.
Χορήγηση νεφελοποιημένης κολιστίνης + συνεχών κύκλων αζιθρομυκίνης σε σοβαρές περιπτώσεις ΧΑΠ με χρόνια βροχική λοίμωξη από pseudomonas aeroginosa, PA, Μια αναδρομική μελέτη φαλάγγων.
Η μακροπερίοδη χορήγηση αντιβιοτικών είναι γνωστή θεραπευτική τακτική σε περιπτώσεις κυστικών ή μη κυστικών βρογχεκτασιών. Προσώρας, εν τούτοις, δεν έχουν δημοσιευθεί εργασίες αναφορικά με την εισπνεόμενα αντιβιοτικά σε ασθενείς με ΧΑΠ για τον έλεγχο της χρόνιας λοίμωξης και της επιρρέπεια στις παροξύνσεις. Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν η συγχορήγηση εισπνεόμενης, μέσω νεφελοποιητού κολιστίνης από κοινού με συνεχή κυκλικά σχήματα αζιθρομυκίνης σε ασθενείς με βαριά ΧΑΠ, και χρόμνια βρογχική λοίμωξη από ΡΑ μειώνει τη συχνότητα των παροξύνσεων και ασκεί ευνοϊκή επίδραση στις μικροβιακές αποικήσεις.
Από τη μελέτη αυτή μπορεί να συμπερανθεί ότι η χορήγηση εισπνεόμενης κολιστίνης με αζιθρομυκίνη από του στόματος σε ασθενείς με ΧΑΠ και βρογχική λοίμωξη από ΡΑ μειώνει σημαντικά τις παροξύνσεις και επιφέρει σημαντική μείωση του μικροβιακού φορτίου.
Η εκτίμηση της Πνευμονικής υπέρτασης, ΠΥ, στην ΧΑΠ. Ποιά η συμβολή της αξονικής το τομογραφίας;
η ΠΥ είναι συνήθης επιπλοκή στη ΧΑΠ κι ευθύνεται για την την επιδείνωση των δεικτών νοσηρότητας και θνητότητας. Στις μεθόδους αναφοράς για τον έλεγχο της πνευμονικής πίεσης είναι ο καθετηριασμός της δεξιάς καρδιάς, αλλά έχουν προταθεί διάφορες μη παρεμβατικές τεχνικές για την εκτίμηση της ΠΥ. Μεταξύ αυτών, η αξονική τομογραφία, χρησιμοποιείται ευρέως για τον φαινοτυπικό χαρακτηρισμό και τη εντόπιση των επιπλοκών της ΧΑΠ κι έχουν περιγραφεί ποικιλία απεικονιστικών ευρημάτων. Η ανάλυση της αξονικής τομογραφίας βασίζεται σε οπτικά ευρήματα που είναι εκτεθειμένα σε σφάλματα επαναληπτικότητας. Επομένως υπάρχει ανάγκη περαιτέρω έρευνας προκειμένου να εξαχθούν αντικειμενικά κριτήρια. Στην παρούσα μελέτη αξιολογούνται αυτόματες αναλύσεις των CT κριτηρίων και των τιμών τους στη πρόβλεψη παρουσία ΠΥ επί ασθενών με ΧΑΠ
Ο κίνδυνος ΧΑΠ επί υγιών ατόμων με υψηλή CRP. Συσχέτιση με την καπνιστική συνήθεια.
Είναι γνωστό ότι η ΧΑΠ συνδέεται με συστηματική χρόνια φλεγμονή. Στη μελέτη αυτή διερευνήθηκε εάν η παραμονή της CRP πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα σε υγειά άτομα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ΧΑΠ, ανάλογα με την καπνιστική συνήθεια.
Από τη μελέτη αυτή συμπεράνθηκε ότι η hsCRP συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ΧΑΠ σε νυν ή πρώην καπνιστές, αλλά όχι και σε μη καπνιστές.
Η επίδραση της ετερογένειας του πνευμονικού εμφυσήματος και της παγίδευσης αέρος στην πνευμονική λειτουργία ασθενών με ΧΑΠ
Από τη μελέτη αυτή συμπεράνθηκε ότι ασθενείς με ΧΑΠ και μεγαλύτερη ετερογένεια ή και εντόπιση του πν. εμφυσήματος στις ανώτερες αναπνευστικές ζώνες ή και του δεξιού πνεύμονος κατ΄επικράτηση στην πλήρη εκπνοή, τείνουν να έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία. Έτσι, συγκριτικά με την ετερογένεια του πνευμονικού εμφυσήματος, η μορφή 'παγίδευση αέρος' αντανακλά καλύτερα το επίπεδο της πνευμονικής λειτουργίας.
Η φυσική δραστηριότητα σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πενυμονοπάθεια υπό LTOT - μια ταυτοχρονική μελέτη. Γενικά, υπάρχουν περιορισμός αριθμός εργασιών με τις οποίες επιχειρείται να αξιολογηθεί η φυσική δραστηριότητα, φδ, σε ασθενείς με ΧΑΠ, υπό μακροπερίοδη οξυγονοθεραπεία. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η εκτίμηση της φδ σε ασθενείς με ΧΑΠ υπό μακροπερίοδη οξυγονοθεραπεία. Στη μελέτη αξιογήθηκαν: η πνευμονική λειτουργία, ΑΑΑΑ, η μυϊκή δύναμη των περιφερικών και αναπνευστικών μυών, 6ΛΔΒ η ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, η ποιότητα ζωής, σε ασθενείς με ΧΑΠ υπό LTOT.
Από τη μελέτη αυτή, συμπεράνθηκε ότι ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ υπό LTOT έχουν λιγότερη φυσική δραστηριότητα, συγκριτικά με ασθενείς που δεν χρειάζονται LTOT που εμφανίζουν/δεν εμφανίζουν αποκορεσμούς. Οι ασθενείς με αποκορεσμούς οξυαιμοσφαιρίνης δεν εμφανίζουν μικρότερη φδ συγκριτικά με εκείνος χωρίς αποκορεσμούς.
Breathing New Life Into Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)- αποτελέσματα από μια Βρετανική δημοσκοπική μελέτη σε ασθενείς με ΧΑΠ.
Γενικά, υπάρχει περιορισμένος αριθμός δεδομένων αναφορικά με την επίδαση της ΧΑΠ στους ασθενείς, τη συμπεριφορά τους και την στάση τους έναντι της κατάστασης που βιώνουν. Από τη μελέτη αυτή, συμπεράνθηκε ότι η ΧΑΠ επηρεάζει εξαιρετικά δυσμενώς την ποιότητα ζωής των ασθενών, την ικανότητά τος να ολοκληρώνουν καθημερινές δραστηριότητες, τη συχνότητα εισαγωγής στο Νοσοκομείο, την αύξηση των ημερών απουσίας από την εργασία ή ακόμη και τη ολοσχερή διακοπή της. Οι ασθενείς αναφέρουν ευερεθιστότητα, κατάθλιψη και δυσφορία, εξαιτίας της πάθησής τους. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής μεθόδων ολιστικής ιατρικής σε ασθενείς με ΧΑΠ, που, συνήθως δεν αποτελούν καθημερινή πρακτική από τους θεράποντες ιατρούς. Η ανάγκη ένταξης των ασθενών σε ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης, καλύτερα οργανωμένα θεραπευτικά σχήματα και βελτιστοποίηση των φαρμακοθεραπειών.
Επανεκτίμηση της κλινικής αποδοτικότητας του τριπλού συνδυασμού στη θεραπεία της ΧΑΠ.
Πρόσφατα, δύο σκευάσματα σταθερών τριπλών συνδυασμών εισπνεόμενων στεροειδών, iCS, παρατεταμένης δράσεως β2 -διεγερτών και παρατεταμένης δράσης αντιχολινεργικών φαρμάκων διατίθενται στη θεραπεία της ΧΑΠ. Στην παρούσα ανασκόπηση αξιολογούνται οι κλινικές ενδείξεις που οδήγησαν στην αποδοχή των τριπλών θεραπειών, και επίσης συζητείται ο ρόλος των ICS στη θεραπεία της ΧΑΠ, και παρουσιάζει δεδομένα της απόδοσης των τριπλών συνδυασμών (ICS/LAMA/LABA) vs LAMA, ICS/LABA και LAMA/LABA. ή ακόμη και δεδομένα από μελέτες που σύγκριναν τα παραπάνω με ICS/LABA, που συμπληρώθηκαν με LAMA σε χωριστές χορηγήσεις προς σχηματισμών 'ανοικτών' τριπλών χορηγήσεων. Από τι τρεις κύριες μελέτες που έχουν ως την ημέρα δημοσίευσης της παρούσης ολοκληρωθεί, τρεις αξιολόγησαν της επίδραση και ασφάλεια ενός συνδυασμού με μπεκλομεθαζόνη, φορμοτερόλη καικ λυκοπυρόνιο. ενώ οι άλλες δύο αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της φλουτικαζόνης με βιλαντερόλη και ουμεκλιδίνιο. Συγκεφαλαιώνοντας, συγκριτικά με τους συνδυασμούς LAMA, ICS/LABA ή LAMA/LABA ο τριπλός συνδυασμός φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο παροξύνσεων, βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία, απολήγοντας σ΄ένα ευνοϊκότερο λόγο όφελους/παρενέργειες.
Επιπλέον, η τριπλή θεραπεία έδειξε σημεία βελτίωσης του προσδόκιμου επιβίωσης. Οι ενδείξεις υποστηρίζουν ότι η τριπλή θερπαεία είναι αποτελεσματική θεραπεία σε συμπτωματικούς ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή ΧΑΠ, που τελούν σε υψηλό κίνδυνο παροξύνσεων μς οριακό, εάν υπάρχει, κίνδυνο παρενεργειών, περιλαμβανομένης της πνευμονίας. Κλινικές μελέτες εξελίσσονται προς την κατεύθυνση του ελέγχου του τριπλού συνδυασμού σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις συημπτωματικών ασθενών με ΧΑΠ ή άσθμα/ΧΑΠ υπερκάλυψη.
H επίδραση των καρδιοπαθειών ως συννοσηρότητες της ΧΑΠ στη δύσπνοια και την κατάσταση υγείας ασθενών με ΧΑΠ -μια μελέτη φαλάγγων.
Σκοπός της της προοπτικής αυτής μελέτης φαλάγγων ήταν να εξετασθεί η μεταβαλλόμενη επίδραση των καρδιοπαθειών, ως συννοσηροτήτων, στα συμπτώματα και την κατάσταση υγείας σε ασθενείς με ΧΑΠ. Συμποεράνθηκε ότι οι καρδιοπάθειες ως συννοσηρότητες της ΧΑΠ εισφέρουν στην επιδείνωση της κατάστασης υγείας και των συμπτωμάτων της ΧΑΠ, αλλά δεν επιταχύνουν την επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου.
Η σημασία του NT- pro BNP, στην πρόγνωση των παροξύνσεων και την θνητότητα ασθενών με ΧΑΠ.
Από τη μελέτη αυτή διαπιστώνεται ότι η NTproBNP είναι ένας ισχυρός και ανεξάρτητος δείκτης της έκβασης των παροξύνσεων και τη ς εντός έτος θνητότητας ασθενών με σοβαρή ΧΑΠ.
|χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια - βιβλιογραφική ενημέρωση|
σταδιοποίηση κατά GOLD