ΧΑΠ και ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΕΣ

 Είναι γνωστό ότι η φυσική ιστορία και η πρόγνωση της ΧΑΠ συνδέεται με μια ευρεία ποικιλία εξωπνευμονικών παθολογικών καταστάσεων1,2 (&, &). Εκτός από τις παροξύνσεις, οι συννοσηρότητες επηρεάζουν τη φυσική ιστορία και την πρόγνωση της ΧΑΠ και έχουν ταυτοποιηθεί πολυάριθμοι προγνωστικοί παράγοντες για τη ΧΑΠ, όπως ο FEV1,|http://respi-gam.net/node/5101|. Είναι ακόμη γνωστό ότι η πλειονότητα των ασθενών μ ΧΑΠ έχουν τουλάχιστον 1 συννοσηρότητα, και περισσότεροι του 50% έχουν τουλάχιστον 4: παχυσαρκία, καρδιακή ανεπάρκεια,καρδιακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο, οστεοπόρωση. . 

H ΧΑΠ συνδέεται με σωρεία συννοσηροτήτων, όπως οι βρογχεκτασίες, ο καρκίνος του πνεύμονος, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές του συνδρόμου υπνικής άπνοιας, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, η οστεοπόρωση, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως η συνθυμία (ΑΡΧ. ΕΛΛΗΝ. ΙΑΤΡ. 2018, 35: ), γνωστική δυσλειτουργία, Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των συννοσηροτήτων μπορεί να βελτιώσει την έκβαση της ΧΑΠ (&). 
 Η ΧΑΠ είναι ανεξάρτητος παράγων του καρκίνου του πνεύμονος ΚΠ, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής κατά 6-13 Χ συγκειτικά με τα άτομα χωρίς ΧΑΠ (&). Η ΧΑΠ και ο ΚΠ συντρέχουν ως συννοσηρότητες σε υψηλότερη συχνότητα, παρ΄ό,τι θα ανεμενόταν εάν είχαν διαφορετικές πυροδοτήσεις. Η σχέση του ΚΠ με το πνευμονικού εμφυσήματος είναι ισχυρότερη παρ΄ό,τι με άλλες μορφές χρόνιου περιορισμού της εκπνευστικής ροής, παρόλο ότι και οι δύο οντότητες εισφέρουν στην επίπτωση του ΚΠ (&). Επίσης, ο ΚΠ είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με ΧΑΠ, επομένως, η καλύτερη ιατρική συμβολή για τη μείωση των θανάτων από ΚΠ είναι η διακοπή του τσιγάρου. 

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, κολιπκη μαρμαρυγή και κοιλιακές αρρυθμίες, οι περιφερικές αγγειοπάθειες και η υπέρταση αυξάνονται επί ΧΑΠ (&). 

Υπνική άπνοια επί ΧΑΠ. βλέπε: υπνική άπνοια επί ΧΑΠ

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------
Βιβλιογραφία
1. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease (2018 Report). https://goldcopd.org/ (Accessed on October 28, 2018)
2. Centers for Disease Control and Prevention. COPD death rates in the United States. https://www.cdc.gov/copd/data.html (Accessed on October 28, 2018).