ΧΑΠ φαινότυποι ΙΙΙ

ΧΑΠ- φαινότυποι Ι
ΧΑΠ- φαινότυποι ΙΙ
ΧΑΠ- φαινότυποι ΙΙΙ
ΧΑΠ- φαινότυποι ΙV
ΧΑΠ- φαινότυποι V
[γ] ο φαινότυπος του πνευμονικού εμφυσήματος
Ο φαινότυπος του πνευμονικού εμφυσήματος συμπεριλαμβάνει εκείνοπυς τους αποφρακτικούς ασθενείς με κλινικοεργαστηριαλή διάγνωση πνευμονικού εμφυσήματος, που προσέρχονται με δύσπνοια και δυσανοχή στην άσκηση. Τείνουν να έχουν χαμηλότερο BMI (βλέπε εικόνα).
εικόνα 3. πνευμονικό εμφύσημα. 
Ο φαινότυπος του πνευμονικού εμφυσήματος, δεν συμπίπτει απολύτως με το πνευμονικό εμφύσημα, που μπορεί να αναγνωρίζεται σε οποιοδήποτε φαινότυπο, ακόμη και σε καπνιστές, χωρίς κριτήρια ΧΑΠ. Π φαινότυπος του εμφυσήματος εμφανίζει λιγότερες παροξύνσεις, συγκτιτικά με τον φαινότυπο της χρόνιας βρογχίτιδας, αλλά είναι πιθανόν ότι ασθενείς με πνευμονικό εμφύσημα, ανήκουν, επίσης, στον φαινότυπο των καθ΄έξιν παροξύνσεων, ειδικά εκείνοι, με σοβαρότερες μορφές της παθήσεως (&). Έχει αναγνωριστεί ότι πλέον εκτεταμένο πνευμονικό εμφύσημα και πάχυνση των τοιχωμάτων των αεραγωγών συνδέονται με τις παροξύνσεις επί ΧΑΠ, που είναι ανεξάρτητες του βαθμού αποφράξεως. Η ποσοτικοποίηση των ευρημάτων από τη CT μπορεί να εισφέρει στην ταυτοποίηση των υποομάδων εκείνων ασθενών με ΧΑΠ που βιώνουν συχνότερα προξύνσεις, προκειμένου να σχεδιαστούν στοχευμένα ερευνητικά πρωτόκολλα και θεραπευτικά σχήματα.
An external file that holds a picture, illustration, etc.Object name is 330_2012_2480_Fig2_HTML.jpgσχήμα 4. Στη μελέτη, από όπου η παρακείμενη εικόνα(&) συσχετίζεται το μέγεθος του δείγματος στις μελέτες παρατηρήσεως που εκπονήθηκαν, αναζητώντας τη σχέση μεταξύ του βαθμού αποφράξεως και των εαπεικονσιτκών ευρημάτων. Αναγνωρίζεται η διαχρονική αύξηση τόσο του μεγέθους του δείγματος, όσο και του αριθμού των τομών που διερευνήθηκαν, με την πάροδο του χρόνου.  Στη μετανάλυση αυτή, αναγνωρίσθηκε ησ χέση μεταξύ του FEV1%προβλ ή του δείκτη FEV1/FVC %προβλ. με την παράμετρο %LAA-950 (percentage lower attenuation area than -950 HUMLD = mean lung density; P WA% = wall area percentage. Οι σχετικοί κίνδυνοι εμφανίζονται ως εξής (&, &). Από την ιδιαίερου ενδιαφέροντος μελέτη τους αυτή, οι XueQian X. et al., 2012 διαπίστωσαν ότι οι μετρήσεις επί των τομών της CT (ειπσνευστικής/εκπνευστικής φάσεως) συσχετίζονται πολύ ισχυρά με το μέτρο της αποφράξεως, όπως αποτιμάται με συνήθεις παραμέτρους λειτορυγικού ελέγχου της αναπνοής (FEV1%προβλ, FEV1/FVC% πρβλεπ). Tο σοβαρό πνευμονικό εμφύσημα, τέλος, συνδέεται με πλέον επιφυλακτική πρόγνωση καθώς αποτελεί προγνωστικό δείκτη για μεγαλύτερη ετήσια μείωση του FEV1 (&).