ΧΑΠ- φαινότυποι Ι
ΧΑΠ- φαινότυποι ΙΙ
ΧΑΠ- φαινότυποι ΙΙΙ
ΧΑΠ- φαινότυποι ΙV
ΧΑΠ- φαινότυποι V
Τόσο τα LAMA, όσο και τα LABA χρησιμοπποιούνται σε όλο το φάσμα των φαινότυπων της ΧΑΠ, κι έχουν δείξει ότι σημαντικές επιδράσεις στην έκβαση της ΧΑΠ, αναφορικά με τη κλινικά και στατιστικά διαπιστούμενη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, της ποιότητας ζωής, και της μειώσεως των παροξύνσεων, στο επίπεδο του 15-20%. Σχεδόν όλες οι διεθνείς οργανώσεις συμφωνούν ότι τόσο τα LABA, όσο και τα LAMA χορηγούνται ως θεραπεία συντηρήσεως ως 2ης γραμμής θεραπεία. Η επιλογή τους, εν τούτοις, δεν εξαρτάται μόνο από τις προτιμήσεις του αθενούς, την ανοχή, και το κόστος, αλλά από παράγοντες άλλους, όπως ο φαινότυπος, και οι συνοσηρότητες. Σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις, το τιοτρόπιο και η ινδακατερόλη είναι ουσιωδώς ισοδύναμα φάρμακα, αλλά η ινδακατερόλη είναι περισσότερο δημοφιλής, επειδή σημειώνει καλύτερες επιδόσεις στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Η θέση του ακλιδινίου και του γλυκοπυρονίου φαίνεται ότι αποτελούν εναλλακτικά του τιοτροπίου ή των LABA. Έτσι, προ της αποφάσεως συνταγογραήσεως θεραπεία για τη ΧΑΠ, πρέπει να διενεργείται μια αρχική δοκιμή είτε με ινδακατερόλη ή τιοτρόπιο, καθώς εξασφαλίζουν καλύτερη βρογχοδιαστολή, και μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών παροξύνσεων.
Ο ρόλος των ICS στη ΧΑΠ παραμένει αμφιλεγόμενος. Στις περισσότερες μελέτες, παρ΄όλο ότι ο FEV1 διατηρήθηκε ή παρέμεινε σε συνήθη επίπεδα, συγκριτικά με τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου, όπως έδειξε η TORCH, ακόμη κια όταν η φλουτικαζόνη χορηγούταν ως μονοθεραπεία. Το όφελος αυτό ήταν μεγαλύτερο σε εκείνους τους ασθενείς που είχαν FEV1< 50% δηλαδή σταδίου 3/4, φυσικά με αντίκρυσμα τη αύξηση του κινδύνου για πνευμονία και άλλες παρενέργειες. Προτιμάται στους βρογχιτιδικούς με καθ΄έξιν παροξύνσεις, στους οποίους ο λόγος κινδύνου/οφέλους είναι καλύτερος. Η χρήση τους δεν πρέπει να αρχίζει ενωρίτερα, καθώς ή μονοθεραπεία τόσο με LAMA, όσο καi με LABA συνεπάγονται σημαντική βελτίωση της εκβάσεως, όπως κια μείωση των παροξύνσεων. Τα ICS δεν χρησιμοποιούνται μόνα τους, αλλά πάντα σε συνδυσαμό με LABA, αλλά η GOLD προτείνει τη χορήγηση ICS-μονοθεραπείας με LAMA ως δεύτερης γραμμής φάρμακα σε ασθενείς με υποτροπιάζουσεες παροξύνσεις κια περιορισμένη πνευμονική ικανότητα.
Η χρήση της ροφλουμιλάστης σε ασθενείς GOLD 3/4 που πάσχουν από χρονία βρογχλιτιδα, με υποτροπιάζουσες παροξύνσεις, που χρειάζονται από του στόματος κορτικοειδή ή νοσοκομειακή περίθαλψη. Η χορήγησή τους απέληξε σε μικρή, αλλά στατιστικά σημαντική βελτίωσητου FEV1 κια μείωση των παροξύνσεων, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο ή ένα LAB(M)A. Χορηγούνται σε περιπτώσεις GOLD 4 ή ως συμπληρωματικό στις περιπτώσεις GOLD3, που θεραπεύονται ήδη με LABACS. Στον επόμενο πίνακα 3
, καταχωρείται περίληψη της φαρμοκολογικής θεραπείας, ανά στάδιο βαρύτητας των ασθενών με ΧΑΠ.
χορήγηση αντιβιοτικών