Skip to main content
Respi-gam
Θεματολόγιο Πνευμονολογίας

respi-gam

Μέση ωτίτις

 

  Φλεγμονή του μέσου ωτός. Λοίμωξη με ταχεία έναρξη των συμπτωμάτων και εμφανίση των σημείων φλεγμονής του μέοου ωτός, που εκδηλώνεται με ένα ή περισσότερα από τα επόμενα:

  1. ωταλγία, που "παράγεται" α με την έλξη του λοβίου σε μερικά νήπια)
  2. απώλεια ακοής
  3. πυρετός
  4. ευερεθιστόττης

Η μέση ωτίτις, με συγκέντρωση εξιδρώματος στην κοιλότητα τοπυ μέσοπυ ωτός, διαφέρει από την οξεία μέση ωτίτιδα κατά το ότι τα συμπτώματα και σημεία της οξείας φλεγμονής απουσιάζουν. Η μέση ωτίτις είναι συχνή στα νήπια και τα παιδιά. Στους παράγοντες κινδύνου αναφέρονται οι χειμερινοίμήνες, η παραμονή σε κέντραημερήσια φορντίδας (βρεφονηοπιακούς σταθμούς), η πρώιμη διακοπή του θηλασμού, η μετανάστευση, η πρώιμη ηλικία, κατά την πρώτη λοίμωξη, και η ρινοφαρυγγική αποίκιση με παθογόνα που προκαλούν μέση ωτίτιδα. 

παθοφυσιολογία

Η οξεία, βακτηριακή ωτίτιδα, συνήθως ακολουθεί ιογενή λοίμωξη των ανώτερων αναπνευστικών αεραγωγών (44%), που προκαλεί δυσλειτουργία των ευσταχιανών σαλπίγγων, και οίδημα του βλεννογόνου του μέσου ωτός. Ως συχνότερο αίτιο αναφέρεται ο Streptococcus pneumoniae, (20-35%), καθώς και μη τυποποιημένα στλέχη του αιμόφιλου της γρίππης (20%) και της Μοραξέλλας (30%). Τα απομονούμενα στελέχη του Streptococcus pneumoniae, συνήθως είναι μέσης ευαισθησίας στις πενικιλλίνες (8-34%), ενώ μερικά στελέχη εμφανίζουν υψηλή ανθεκτικότητα (12-21%). Τα ανθεκτικά στην πενικιλλίνη στελέχη, συνήθως,είναι ανθεκτικάμ και σε άλλα αντιβιοτικά. Η ανθεκτικότητα στα β-λακταμικά του αιμόφιλου αφορούν στο 23-35% των περιπτώσεων, ενώ η μοραξέλλα είναι ανθεκτική περίπου στο 100%.

κλινική εικόνα

Η οξεία μέση ωτίτις εμφανίζεται αιφνιδίως, ως ωταλγία, ευερεθιστότητα, βάρος στο αυτί, που συνοδεύεται από σημεία, όπως η γκριζωπή, οιδηματική, πιεσμένη και δυσκίντη ακουστική μεμβράνη. Συνήθως συνοδεύεται από λόίμωξη των ανώτερων αναπνευσιτκών οδών, όπως φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα, ρινική συμφόρηση και βήχα. Η λύση αναμένεται σε 1 εβδομάδα, αλλά ο πόνος  και ο πυρετός αίρονται σε 2-3 ημέρες. Τα περισσότερα παιδιά αποκαθίστανται σε διάστημα 7 ημέρων. Η εξίδρωση αποσύρρεται αργά και εξαφανίζεται σε διάστημα 3 μηνών. 

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση της εντάσεως των συμπτωμάτων και των σημείων, η εκρίζωση της λοιμώξεως και η αναχαίτιση των επιπλοκών. Η αποφυγή μη χρήσιμων αντιβιοτικών είναι, επίσης, κύριος στόχος της θεραπείας της εκ πνευμονιόκοκκου μέσης ωτίτιδας,

Η αντιμικροβιακή θεραπεία, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μέσης ωτίτιδας, αν και μεγάλη αναλογία παιδιών-ασθενών θα παρουσιάσει αυτόματη υποχώρηση με συμπτωματική αγωγή. Η χορήγηση των αντιβιοτικών επιταχύνει την ύφεση των συμπτωμάτων κατά 1 ημέρα. Η επιβραδυνόμενη χροήγηση αντιβιοτικών, μετά 48-72 ώρες, σε παιδιά 6 μηνών έως 2 τών, θα απολήξει στη μείωση των παρενεργειών από τα αντιβιοτικά και την αποτροπή της αναπτύξεως ανθεκτικών στελεχών.

Χορηγείται ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) ή άλλο μη στεροειδές (όπως η ιβομπρουφαίνη) αντιφλεγμονώδες για την ανακούφιση από τη φλεγμονή και την κακουχία. Αποσυμφορητικά της ρινός, αντιισταμινικά, τοπικά κορτικοστεροειδή ή αποχρεμπτικά δεν έχουν αποδείξει  τη θεραπευτική τους σημαντικότητα. Η χειρουργική εισαγωγή σωλήνος Τ μέσω τυμπανοστομίας είναι ένα δραστικό μέσον για τις επαναλμβανόμενες λοιμώξεις.

Υψηλές δόσεις  αμοξυκιλλίνης  (80 to 90 mg/kg/ημέρα) ή αμπικιλλίνης+σουλβακτάμης είναι το αντιβιοτικό επιλογής. Επι αποτυχίας, χορηγείται αμοξυκιλλίνη+κλαβουλανικό οξύ (φάρμακο επιλογής) ή σεφουροξίμη, ή ενδομυϊκώς σεφτριαξόνη.  Η βραχυπερίοδες χορηγήσεις (<7 ημερών) δεν πλεονεκτούν έναντι των συνήθους διάρκειας και δεν πρέπει να επιλέγονται.

θεραπεία προφυλάξεως με αντιβιοτικά

Ως υποτροπιάζουσα μέση ωτίτις ορίζεται η εμφάνιση τουλάχιστον τριών επεισοδίων κατά τους τελευταίους 6μήνες ή 4 επεισοδίων στον τελευταίο χρόνο. Η υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα, σε παιδιά κάτω των 3 ετών, απειλεί για απώλεια ακοής, δυσχέρειες ομιλίας και μείωση γνωστικής ικανότητας. Η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών, γενικά, δεν έχει αποδειχθεί επωφελής. 

Ο εμβολιασμός με εμβόλιο γρίππης (μείωση κατά 36% της υποτροπιάζουσας λοιμώξεως) και κατά του πνευμονοκόκκου μπορεί να αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο των λοιμώξεων του μέσου ωτός, ιδιαίτερα σε εκείνους με υποτροπιάζοντα επεισόδια.

βλέπε: μέση, εξδρωματική ωτίτις

 
το ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ουδεμία ευθύνη φέρει για ενδεχόμενες διαγνωστικές ή θεραπευτικές αστοχίες των αναγνωστών του

Ευρετήριο

  •  Α    Β    Γ    Δ    Ε
  • Ζ    Η    Θ    Ι    Κ
  • Λ    Μ   Ν    Ξ    Ο
  • Π    Ρ    Σ    Τ    Υ
  • Φ    Χ    Ψ   Ω
  • 0 - 9     A - Z

 

μαθιουδάκης γεώργιος - DocMed - Ιατρικά Νέα

©  Γεώργιος A. Mαθιουδάκης MD PhD
ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
ATHENS BREATH CENTER 
λ. Αλεξάνδρας 209, μετρό Αμπελοκήπων 

 

Αλέξανδρος Γ. Μαθιουδάκης MD, PhD, FERS

Senior Lecturer in Respiratory Medicine, The University of Manchester & ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

ISSN: 2241-4460

 

 

♦♦►ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
ICD-10
LungsΠόλεμος, Κρίση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση και αναπνευστική λειτουργία
επιλεγμένα θέματα

H Tεχνητή Νοημούνη στην Ιατρική 

Καρδιοπνευμονική κόπωση
Λειτουργικός έλεγχος αναπνοής
Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος
Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Κυστική Ίνωση
Νεοπλάσματα Πνεύμονος  ©
Παθήσεις διαμέσου Πνευμονικού ιστού
© κλιματική αλλαγή, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα 
© κλιματική αλλαγή και πνευμονοπάθειες
10 αρχές για καθαρό αέρα 
ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα

Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος, ΑΑΑΑ
Σύντομη προσέγγιση

 

η παγκόσμια κίνηση του κοροναϊού

Image result for covid-19 Κορονοϊός SARS-COV-2 και
  η νόσος COVID-19. 

 

 

2023: 32 πανελληνιο πνευμονολογικο συνέδριο -περιλήψεις ανακινώσεων
83: διαδερμική μέτρηση αερίων αίματος

Main navigation

  • Home

User account menu

  • Log in