Η IgE είναι κλάση ανοσοσφαιρινών που έχει βρεθεί μόνο στα θηλαστικά. Η ΙgE είναι μονομερές αντίσωμα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αλλεργία και συνδέεται ειδικά με την υπερευαισθησία τύπου Ι, ενώ εμπλέκεται στην άμυνα κατά των παρασίτων, όπως το Schistosoma mansoni, η Trichinella spiralis και η Fasciola hepatica. Μπορεί, επίσης, να εμπλέκεται στην άμυνα κατά πρωτοζώων, όπως το πλασμόδιο falciparum.
Παρ΄όλο ότι η IgE είναι ένα σε υπερεπάρκεια απαντώμενο ισότυπο, οι φυσιολογικές συγκεντρώσεις του στο αίμα υγιούς είναι γενικά χαμηλές και αυξάνονται μόνο σε καταστάσεις υπερευαισθησίας τύπου Ι.
Η σχετική με αλλεργίες IgE είναι ουσιώδης στην παθογένεια των αλλεργικών παθήσεων αν και η χρησιμότητα μετρήσεως της συνολικής IgE ή του σχετικού με καθέκαστον αλλεργιογόνο κλάματος για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς ποικίλλει. |IgE- φυσιολογική/παθοφυσιολογική δράση|Σύνδρομο Job|||
Η μέτρηση της ολικής IgE διενεργείται με χρήση ενζυμοσύνδετης ανοσοαπορρόφησης, ELIZΑ ή άλλες μεθόδους ανοσοαπορροφήσεως. Για μετρήσεις ειδικής IgE χρησιμοποιούνται δοκιμασίες ράδιο- ανοσοαπορροφήσεως (RAST tests). Οι τελευταίες δοκιμασίες είναι παρόμοιες με τις προηγούμενηες, εκτός από το γεγονός ότι ένα μόνο αντιγόνο δεσμεύεται στο δίσκο και όχι όλο το ποσόν της IgE. ΠΑρ΄όλο ότι χρησιμοποιούνται ραδιοσημασμένα αντισώματα, αρχικά, μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν φθορίζουσες τεχνικές κατά τις οποίες προστίθεται ορός του εξεταζόμενου από όπου προσκολλώνται τα ειδικά IgE αντισώματα, που στη συνέχεια μετριώνται με τη βοήθεια μιας αντι-ΙgΕ. Απαιτείται η μέτρηση της ολικής IgE και ακολούθως, είτε διενεργούνται δερματικές δοκιμασίες ή δοκιμασίες RAST. Ο λόγος για τον οποίο μετριώνται τόσο η ολική IgE, όσο και οι ειδικές IgE είναι ότι τελούν υπό διαφορετικό αντιγονικό έλεγχο.
Η IgE στο άσθμα. Η ολική ανοσοσφαιρίνη Ε στον ορό έχει χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση ασθενών με άσθμα, που είναι πιθανό να απαντήσουν στη θεραπεία με omalizumab ενός φαμράκου που παγιδεύει την IgE. Η ομαλιζουμάμπη εμποδίζει την IgE να δεσμευτεί στον υποδοχέα της επί της επιφανείας του κυττάρου, και μειώνει το ποσό της ελέυθερης IgE που ανιχνεύεταισ το αίμα. Σημειώνεται, εν τούτοις, ότι ΔΕν υπάρχει μέθοδος να μετρηθεί η ελεύθερη IgE στο αίμα (&, &).