επαγγελματικό άσθμα - φαινότυποι

πάθηση αντιδραστικών αεραγωγών
νόσος των αντιδραστικών βλεννογόνων
άσθμα των αρτοποιών
βυσσίνωση |βυσσίνωση|
Νόσος των αντιδραστικών αεραγωγών
  
 

 άσθμα αρτοποιών, baker' s asthma . Πρόκειται περί μορφής επαγγελματικού άσθματος, που οφείλεται σε επανειλημμένη έκθεση στο αλεύρι, ιδιαίτερα στο αλεύρι σίτου, που αποτελεί ένα αερογενές αλλεργιογόνο. Δεν υπάρχει τροφική αλλεργία στα αρτοποιήματα. Σε μια μελέτη, το 10% των εκτεθειμένων αρτοποιών που επιλέχτηκαν τυχαία, ανέπτυξαν άσθμα. Οι αρτοποιοί ασκούσαν το επάγγελμα, επί 17.4 χρόνια πριν εκδηλωθεί το άσθμα τους. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποδοτική θεραπεία για τα εισπνεόμενα τροφικά αλλεργιογόνα, που προκαλούν  άσθμα των αρτοποιών. Η μορφή αυτή θεραπείας, εν τούτοις, δεν συνιστάται όταν η έκθεση σε τροφικά αλλεργιογόνα συμβαίνει μέσω της πεπτικής οδού. Η ρινίτις των αρτοποιών είναι μια αλλεργική κατάσταση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από επανειλημμένες εκθέσεις στα άλευρα, συνήθως τα αερογόνα αλλεργιογόνα από το αλεύρι του σταριού.

βυσσινωση |βυσσίνωση|. Τα συμπτώματα επί βυσσινώσεως, εκλύονται ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας, εκδηλούμενης με απότομη μείωση του FEV1 σε επιρρεπή άτομα που εκτίθνετανισε σκόνη βαμβακιού καννάβεως ή λιναριού. Πρατηρείται συχνότερα σε εκοκκιστήρια βαμβακιού και μάλλον πρόκειται για εισπνοή οργανικών ενώσεων , Οι ασθενείς βιώνουν οξία δύσπνοια με βηχα κι αίσθημα συσφίγξεως στο θώρακα, την πρώτη ημέρα κάθε βδομάδα εργασίας, 3-4 ώρες μετά την προσέλευσή τους στο χώρο της εργασίας τους. Τα συμπτώματα υποχωρούν τις επόμενες ημέρες, παρά το ότι συνεχίζεται η έκθεση. Οι ασθενείς είναι ελέυθεροι συμπτωμάτων τα Σαββατοκύριακα (πυρετός της Δευτέρας)  Με την εξέλιξη της παθήσεως, εν τούτοις,  τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας, και, παρατείνονται ακόμη και κατά τις αργίες ή τα σαββατοκύριακα, εκτός εργασίας.  ή 

ΝΟΣΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΑΓΩΓΩΝ.|Νόσος των αντιδραστικών βλεννογόνων|  Σε ευρύθτερη κλίμακα, η έλευση εργατικών ατυχημάτων μπορεί να απολήξει σε οξεία πνευμονική κάκωση, από την έκλυση στην ατμόσφαιρα ερεθστικού αερίου, που απειλεί τη ζωή. Η απελευθέρωση μεθυλοϊσοκυανιούχων στην Βομβάημ το 1984, απέληξε σε πολλούς θανάτους εκτεθειμένων εργατών, από οξύ οπνευμονικό οίδημα, ενώ οι επιζήσαντες, υποφέρουν, ακόμη, από χρόνιες πνευμονοπάθειες. 
Παρ΄όλο ότι θάνατοι από επαγγελματικό άσθμα κι έκθεση σε βλαπτικά αέρια, καταγράφονται πολύ σπάνια, πλέον, στις βιομηχανικές χώρες, ατυχήματα από εισπνοή διαφυγόντων αερίων καταγράφονται σχετικά συχνά. Ατυχηματική εισπνοή αερίων, συχνά, χλωρίνης, καπνών ή ατμών με ερεθσιτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν οξείες αντιδράσεις από τους βρόγχους (: νόσος των αντιδαστικών βρόγχων). Συνχά, οι εκεθειμένοι διαμαρτύρονται για καυσαλγία στη ρινική κοιλότητα και το λαιμό, μετά την παρέλευση μερικών λεπτών από της εκθέσεως. ΤΑ συμπτώματα του α΄σθματος εκδηλώνονται εντός του α΄24ώρου. Η ευερεθιστόττηα των αεραγωγών λύεται αυτόματα , αλλά δεν αποκλείεται να επιμείνει επί αόριστο διάστημα, κια μπορεί νμα προαχθεί από ποικιλία πτητικών ερεθιστικών ουσιών, ή άλλους προκλητικοπύς απράσγοντες, όπως η εισπνοή κρύου αέρα. Το σύνδρομο αυτό αναχαιτίζεται με κατάλληλες συνθήκες διαβιώσεως/εργασίας κια εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου υγείας.