Πνευμομεσοπνευμόνιο

 

πνευμομεσοπνευμόνιο

πνευμομεσοπνευμόνιο από κατάπωση κόκαλου ψαριού, αγόρι ηλικίας 13 ετών σύνδρομο Mallory-Weiss. Σύνδρομο Boerhaave

 

πνευμομεσοπνεύμονιο επί νεαρού ενήλικος. (Ίδια περίπτωση). Εισβολή με πόνο και δύπνοια
πνευμοπεριτόναιο. Ελεύθερος αέρας στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

πνευμοπεριτόναιο. Τα βέλη δείχνουν την υψηλή θέση των διαφραγμάτων.

 

   
μεσοθωρακικό εμφύσημα  
 • Σπάνιο στους ενήλικες εκτός από νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. και πολύ συχνό στα νεογέννητα, όπου συνυπάρχει με πνευμοθώρακα
 • Αιτιολογία
 • Αυτόματο - αποτελεί τον κοινότερο μηχανισμό σε νεογένννητα και ενήλικες
  Στην παθοφυσιολογία εμπλέκεται μεγάλη αύξηση της ενδοκυψελιδικής πιέσεως, όπως από βήχα, έμετο, που προκαλεί ρήξη της κυψελίδας, παγίδευση αέρος κατά μήκος των αγγειακών πρέμνων που προωθείται προς το μεσοθωράκιο.
 • Από το μεσοθωράκιο ο αέρας μπορεί να προωθηθεί, ανιόντως, προς τον λαιμό, ιδιαίτερα στα νήπια/βρέφη, όπου προκαλείται παγίδευση που μπορρεί να προκαλέσει μείωση της αιματικής ροής δια των μεγάλων αγγείων του τραχήλου.
 • Στους ενήλικες, ο αέρας στο μεσοθωράκιο συνήθως προάγεται προς τον τράχηλο και προκαλεί υποδόριο υποδόριο εμφύσημα
 • τραυματικό δευτεροπαθές επί τραύματος επί κελιστού θώρακος
  • ο ίδιος μηχανισμός όπως επί αυτόματου
 • ρήξη οισοφάγου - σύνδρομο Boerhavve / Σ. Mallory-Weiss
  • Αναφέρεται ως βλεννογόνιος ή υποβλεννογόνιος διαρροή (Σ. Mallory-Weiss) στον κατώτερο οισοφάγο, συνήθως οφειλόμενη σε εμέτους μπορεί να συμβεί επί εμέτων, κατά τον τοκετό, σοβαρής ασθματικής προσβολής, και ακραίας εντάσεως ασκήσεως. Αλλά οι παράγοντες αυτοί είναι αιτιολογικοί πνευμομεσοπνευμονίου, χωρίς ρήξη οισοφάγου. Έχει γνωστεί ότι το σύνδρομο Mallory-Weiss είναι υπεύθυνο για το 5-10% των αιμορραγιών από το ΓΕΣ. 
   Μια παραλλαγή, το σύνδρομο Boerhaave αναφέρεται σε πλήρης ρήξη του οισοφάγου, προκαλούμενο υπό τις ίδιες συνθήκες.  Σε συνθήκες ΜΕΘ, το Σ. αποτελεί σημαντικό αίτιο μεσοθωρακίτιδας
 • συμπτώματα
  • νήπια όχι
  • ενήλικες: οπισθοστερνικός πόνος που ακτινοβολεί προς τα κάτω και στους δύο βραχίονες, που επιδεινώνεται με την αναπνοή και την κατάποση, Σημείο Hammn: ακούγεται χαρακτηριστικός ήχος, επί ακροάσεως στην κορυφή της καρδιάς,  μεταβαλλόμενος με τον καρδιακό κύκλο.
 • ακτινολογικώς - ο συνδυασμός πνευμομεσοπνευμονίου και αριστερής πλευριτικής συλλογής είναι ιδιαίτερα συνηγορητικός
 • σημείο συνεχούς διαφράγματος

πνευμοπεριτόναιο. Ελεύθερος αέρας στην περιτοναϊκή κοιλότητα.Μπορεί να είναι απότοκο χειρουργικής επεμβάσεως. Πέραν των 3 ημέρων μπορεί να σημαίνει διαρροή αέρος από ένα κοιλακό, πυελικό σπλάγχνο. Συνοδεύει διάτρηση κοιλιακού ή πυελικού σπλάγχνου π.χ., έλκος δωδεκαδακτύλου, σκωληκοειδούς αποφύσεως, κάκωση κόλπου, τυφλό ή διαπεραστικό τραύμα, νεκρωτική εντεροκολίτις, ή φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου. Πνευμομεσοπνευμόνιο μπορεί να παγιδευτεί στον περιτοναΊκό χώρο. Ρήξη μιας φυσαλίδας  pneumatosis cystoides intestinalis οδηγεί στην ανάτπυξη ασυμπτωματικής συγκεντρώσεως αέρος στον ενδοπεριτοναϊκό χώρο. κλινική εικόνα. Αποτελεί χειρουργικό επείγον  πρόβλημα. Κοιλιακοί πόνοι, έμετοι, διάρροια, πυρεξία, ιδρώτες. καταπληξία -ταχυκαρδία υπόταση. Κοιλιακή ευαισθησία, με σημεία περιτονίτιδας (σημείο αντιτυπίας). ακτινολογικές εικόνες. Μπορεί να αναγνωριστεί, ακόμη και μικρή ποσότητα αέρος στο περιτοναϊκό χώρο. Στην σε όρθια θέση ακτινογραφία αναγνωρίζεται ελεύερος αέρας αμέσως κάτω από τα ημιδιαφράγματα. Μερικές φορές, όμως, μπορεί να είναι αρνητική. ενώ σε κατκεκλιμμένη ή καθιστή θε΄ση μπορεί να διαφύγει. Η πλάγια κατακεκλιμμένη ακτινογραφία, αντίθετα, μπορεί να είναι χρήσιμη και διαγνωστική. Αναγνωρίζονται βώλοι αέρος, έξω από το έντερο, με γραμμωτά όρια, ενώ και τα δύο όρια του εντέρου μπορεί να είναι ορατά (σημείο Rgler). Υπερδιαφάνεια πάνω από το ήπαρ, με διασαφηνισμένα τα άνω όρια του ήπατος, που διαγραμμίζονται λόγω του υπάρχονος εκεί αέρος. αξονική τομογραφία. Αναδεικνύει, ακόμη και μικρά ελεύερου αέρα, μετά την κλινική υποψία. Επίσης επιτρέπει εκτίμηση της υποκείμενη αιτιολογίας.  διαφορική διάγνωση. υποδιαφραγματικό απόστημα. Έλικες ενέρου που πε΄ρασαν κα΄τω από το διάφραγμα. Διολίσθηση παχέος εντέρου μεταξύ του δεξιού ημιδιαφράγματος και του ήπατος, (σύνδρομο Κηλαϊδίτη). Εγκυστωμένος πνευμοθώρακας ή εμπύημα. Ελέυθερος οπισθοπεριτοναίκός χώρος. Αντιμετώπιση. Έλεγχος ζωτικών λειτορυγιών. Ανακούφιση από τον πόνο. Η διάτρηση κοίλου οργάνου απαιτεί επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.  Περαιτέρω διευκριν΄λισεις επί του υποκείμενου αιτίου μπορεί να παρασχεθούν με τη CT. Λαπαροτομή και οριστική θεραπεία της υποκείμενης αιτίας.