Βρογχιολίτις

μικροί αεραγωγοί

Πρόκειται για οξεία, ιογενή, λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού των βρεφών, που προσβάλλει περίπουτο 50% των παιδιών, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους και το 100% μέχρι συμπληρώσεως την ηλικία των 3 ετών.  Ο συγκυτιακός αναπνευστικός ιός είναι η συχνότερη αιτία της βρογχιολίτιδας και απομονώνεται στο 70% των περιπτώσεων. Ακολουθείται από τον ιό της πραϊνφλουέτζας, Τα παθογόνα βακτήρια αποτελούν επιμολύνσεις και απαντούν σε μικρή αναλογία ασθενών.

Κλινική εικόνα

Η λοίμωξη πραγγέλλεται με πρόδρομα σημεία τα οποία πρηγούνται 2-8 ημέρες. Σε αυτά συμπεριλαβάνονται η ευερεθιστότητα, η ανησυχία και χαμηλός πυρετός.

Ακολουθούν βήχας και κυνάγχη. Θορυβλώδης αναπνοή, διάρροιες και έμετοι. Προστίθεται ταχύπνοια, με την επίταση της κλινικής εικόνας, κοπιώδης αναπνοή, με ενεργοποίηση των επικουρικών μυών, διάταση των ρινικών πτερυγίων και γογγυσμός.

Φυσική εξέταση

 Αναγνωρίζεται ταχυκαρδία, και ταχύπνοια (αναπνοές 40-80/min), σε νοσηλευόμενα παιδιά. Εντοπίζονται συριγμός και εισπνευστικοί ρόγχοι. Διαπιστώνεται ήπια επιπεφυκίτιδα, στο 1/3 των ασθενών και μέση ωτίτιδα σε ποσοστό 5-10%.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο, ο τύπος και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων είναι φυσιολογικός ή σχετικά αυξημένος. Διαπιστώνεται υποξαιμία και, σπάνια, υπερκαπνία.

βρογχιολίτις

 

Θεραπεία

 Η βρογχιολίτις, συνήθως,  υποστρέφεται αυτόματα και δεν απαιτείται θεραπεία , εκτός των υποστηρικτικών μέτρων και των αντιπυρετικών. Αν το παιδί είναι υποξαιμικό και αφυδατωμένο, πρέπει αμέσως να του χορηγηθεί Ο2 και, ενδοφλεβίως, υγρά. Οι εισπνεόμενοι β2-διεγέρτες, χορηγούμενοι με νεφελοποίηση, φαίνεται ότι δεν προσφέρουν σημαντικά, αλλά μπορεί να είναι αποδοτικά σε παιδιά που έχουν προδιάθεση να κάνουν βρογχόσπασμο.

Επειδή τα παθογόνα βακτήρια δεν παριστούν πρωτογενή αίτιο της βρογχιολίτιδας, δεν πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά,. Εν τούτοις,  πολλοί Ιατροί, αναμένοντας τα αποτελέσματα των καλλιεργειών, συνταγογραφούν αντιβιοτικά, από την έναρξη της κλινικής διαδρομής της νόσου, συγχέοντας τη βρογχιολίτιδα με βακτηριακή πνευμονία, λόγω των κοινών κλινικών και ακτινογραφικών ευρημάτων.

Η ριμπαβιτίνη μπορεί να προταθεί για τη θεραπεία της βρογχιολίτιδας, εξ αναπνευστικού, συγκυτιακού ιού, σε εκείνους τους ασθενείς με υποκείμενη πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια ή σοβαρή λοίμωξη. Η χρήση του φαρμάκου προαπαιτεί τη διάθεση ειδικών συσκευών (νεφελοποιητού), μέσω παροχής/τέντας Ο2.

 βρογχιολίτιδες

βρογχιολίτιδες, σχετιζόμενες με το κάπνισμα