ακρόαση

 

 Η ακρόαση θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της φυσικής εξέτασης και δεν μπορεί να υποκατασταθεί ούτε από την ιατρική εμπειρία ούτε από την ιατρική τεχνολογία· μπορεί, αντίθετα, να τις καθοδηγήσει και να διευκολύνει την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους. Ενώ φαίνεται ότι είχε επινοηθεί στην κινέζικη Ιατρική, η άμεση ακρόαση (δηλαδή η απ΄ευθείας ακρόαση ακουμπώντας το αυτί του ο ιατρός στην πλάτη του ασθενούς ήταν γνωστή στον Ιπποκράτη και η μόνη μέθοδος ακρόασης, μέχρις ότου ο Renè Laennec (1781-1826) επινόησε το μοναυλικό στηθοσκόπιο (ξύλινος σωλήνας με διευρυσμένα, χοανοειδή άκρα, μέσω του οποίου (: έμμεση ακρόαση) άκουγε τους ασθενείς του. H άμεση ακρόαση έχει έκτοτε περιοριστεί Μόνο για την ακρόαση του συριγμού που μπορεί να ακουστεί, πλησιάζοντας το αυτί του ο ιατρός προ του στόματος του ασθενούς, σε περιπτώσεις με στένωση των εγγύς αεραγωγών.

Ακρόαση καρδιάς: Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές εφαρμογές ακρόασης. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης ακούν τους ήχους της καρδιάς για να ανιχνεύσουν ανωμαλίες, όπως φύσημα, αρρυθμίες ή προβλήματα βαλβίδων. Οι καρδιακοί ήχοι περιγράφονται συνήθως ως "lub-dub", με πρόσθετους ήχους όπως S3 και S4, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν διαγνωστικές πληροφορίες. Ακρόαση πνευμόνων: Κατά την ακρόαση των πνευμόνων, οι ιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν ανωμαλίες όπως συριγμό ή μουσικοί συνεχείς ρόγχοι, διακεκομμένοι ή μη μουσικοί όπως οι τρίζοντες ή ή μείωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση καταστάσεων όπως η πνευμονία, το άσθμα ή η βρογχίτιδα. Γαστρεντερική ακρόαση: Σε αυτό το πλαίσιο, η ακρόαση χρησιμοποιείται για να ακουστούν  τοι ήχοι του εντέρου στην κοιλιά. Οι αλλαγές στους ήχους του εντέρου μπορεί να υποδηλώνουν διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως εντερική απόφραξη ή διάρροια. Αγγειακή ακρόαση:η ακρόαση των ήχων της ροής του αίματος στις αρτηρίες και τις φλέβες. Για παράδειγμα, η παρουσία ενός φυσήματος σε μια αρτηρία μπορεί να υποδηλώνει στένωση ή απόφραξη. Εμβρυϊκή ακρόαση: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν ακρόαση για να ακούσουν τον καρδιακό παλμό του εμβρύου χρησιμοποιώντας μια συσκευή υπερήχων Doppler.

 Σημειώνεται ότι το στηθοσκόπιο κατέστη σύντομα και παραμένει ιατρικό σύμβολο, καθώς οι ιατροί το φέρουν γύρω από το λαιμό τους, ακόμη και εάν δεν συνηθίζουν να το χρησιμοποιούν.  Η ακρόαση παραμένει μια εξέταση που παρέχει πολύτιμες κλινικές πληροφορίες, ανάλογα με το βαθμό εξάσκησης του ιατρού, παρόλο ότι η αξιολόγησή τους είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική και εξαρτάται από την δεξιότητα του ιατρού και την ευχέρεια να αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τα στηθακουστικά ευρήματα.