φυματίωση και μετανάστευση

  Είναι γνωστό ότι περίπου 214 εκατ. άτομα ζουν εκτός της γενέτειράς τους, ενώ καταγράφονται 16.3 εκατ.πρόσφυγγες. Έτσι, από κοινωνικής, πολιτικής, υγειονομικής και οικονομικής απόψεως η μετανάστευση είναι κρίσιμο ζήτημα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταναστεύσεως είναι 2.9%. Οι λόγοι της μεταναστεύσεως ποικίλλουν και αφορούν σε πολιτικά, κοινωνικά οικονομικά και κλιματικά αίτια. Η μετανάστευση αποτελεί έναν από τους κρίσιμους επιδημιολογικούς παράγοντες της επιδημιολογικής κινήσεως των χαμηλής φυματικής φορτίσεως χωρών της Ευρώπης. Π.χ., το 2009, το 73% των νέων περιπτώσεων φυματιώσεως αφορούσε μετανάστες στην Αγγλία. Οι περισσότερες απ΄αυτές αφορούσαν LTBI περιπτώσεις, με μικρούς ρυθμούς μεταδόσεως από τους μετανάστες στους γηγενείς κατοίκους (Norwegian Institute of Public Health, Nydalen, N-0403 Oslo, Norway).  (Borrell S et al., 2010), (Roland Diel et al., 2004).    

  Οπωσδήποτε, το κόστος της αντιμετωπίσεως των, ανθεκτικών ιδίως μορφών φυματιώσεως, είναι σημαντικό. Καθώς οι πλείστες των περιπτώσεων ενεργού φυματιώσεως παρατούνται στα πρώτα χρόνια μετά την μετανάστευση, ως αποτέλεσμα αναζωπυρώσεως λανθανουσών λοιμώξεων, η μείωση του φορτίου φυματιώσεως στις χαμηλής φορτίσεως χώρες, απαιτεί βελτίωση των μεθόδων ταυτοποιήσεως των λανθανουσών περιπτώσεων και τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων. Χημοπροφύλαξη με 6-9 μήνες Ισονιαζίδη ή 3 μήνες συνδυασμού ΙΝΗ+ΡΙΦ μπορεί να επιφέρει μείωση των ενεργών μορφών φυματιώσεως, κατά περίπου 60%. Έτσι, η κατανόηση της δυναμικής και των αντεπιδράσεων μεταξύ φυματιώσεως και μεταναστεύσεως, σε χώρες χαμηλής φορτίσεως, είναι σημαντική για την προσαρμογή του αντιφυματικού αγώνα, προς την κατεύθυνση της αναζητήσεως λανθανουσών μορφών φυματιώσεως μεταξύ των μεταναστατών. Και η εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων προκλινικού ελέγχου για μετανάστες, αμέσως μετά την άφιξή τους στη χώρα φιλοξενίας τους, είναι κρίσιμο στοιχείο για την επιδίωξη της μειώσεως του αριθμού των ενεργών μορφών, σε χώρες χαμηλής φορτίσεως, αν και είναι υπό συζήτηση οι τρόποι, με τους οποίους η στρατηγική αυτή μπορεί καλύτερα να εφαρμοστεί.

 Παρ΄όλο ότι δεν έχει επιχειρηθεί συστηματική εκτίμηση διαφόρων δοκιμασιών προκλινικού ελέγχου των νεοεισερχομένων από χώρες υψηλής επιπτώσεως σε χώρες χαμηλής, η χρήση της δοκιμασίας "ΙFΝ-γ release assays" έχει θεωρηθεί με ικανοποιητική σχέση "κόστος-όφελος", προκειμένου περί εισόδων σε χώρα χαμηλής επιπτώσεως νέων μεταναστατών, που προέρχονται από χώρες υψηλής φορτίσεως (>200/100.000) .