Skip to main content
Respi-gam
Θεματολόγιο Πνευμονολογίας

respi-gam

ΕΡΓΟΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΑ: Η διαχείριση της καρδιοπνευμονικής δοκιμασίας κοπώσεως - ερμηνεία αποτελεσμάτων - πνευμονικές διαταραχές διαταρχές

Παθήσεις που εκφράζονται με αποφρακτικού ή περιοριστικού τύπου μείωση της ικανότητας αερισμού απολήγουν στη μείωση της ανοχής στην άσκηση και της διατηρήσεως αυξημένων επιπέδων μυϊκού φορτίου. Όπως φαίνεται στον πίνακα, πέραν της μειώσεως της καταναλώσεως Ο2 ,  V̇Ο2 , η παθολογική έκβαση της δοκιμασίας σχετίζεται με με τις μετρούμενες κατά τη δοκιμασία παραμέτρους.

Έτσι, παρατηρείται  ↑V̇E max/MVV είναι δεικτικό της μεγάλης πιθανότητας να εγερθεί όριο αερισμού κατά τη διάρκεια της κοπώσεως. Οι αυξημένες τιμές V̇E max/MVV καταγράφονται, ιδίως, σε άτομα με αποφρακτικού τύπου μείωση της ικανόττηας αερισμού, και η μείωση οφείλεται, κυρίως, στην μείωση του MVV που χαρακτηρίζει τους αποφρακτικούς ασθενείς. Λόγω της –γενικά- μειωμένης ικανότητας αυξήσεως του αερισμού τους, οι ασθενείς αυτοί καταφεύγουν σε μεγαλύτερη χρήση των αναπνευστικών εφεδρειών, ενώ, συγκεκριμένα, ο V̇E max επί υγιούς ατόμου, κατά τη διάρκεια μέγιστου φορτίου, ισούται με το 70% του MVV, που προβλέπεται ή μετρείται, οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να φτάσουν στο 30%. Λόγω του περιορισμού αυτού, οι αποφρακτικοί ασθενείς μπορεί να πλησιάζουν το μέγιστο επίπεδο ανοχής στην άσκηση, πριν καν προσεγγίσουν το αναερόβιο κατώφλι.

 Η άσκηση, γενικά, επιδεινώνει κάθε παθοφυσιολογική διαταραχή, που έχει εγατασταθεί στους ασθενείς αυτούς, και μπορεί να προκαλέσει υποξαιμία. Έτσι, καταγράφεται μείωση στην SaΟ2 (SpΟ2) και της PaΟ2 και η αύξηση της PA-aΟ2 . στις παθοφυσιολογικές διαταραχές που χαρακτηρίζουν τα αποφρακτικά σύνδρομα, όπως οι διαταραχές V̇/Q̇, τα ελλείμματα της ικανότητας διαχύσεως και η δεξιά-προς-αριστερά διαφυγή, συντελούν στην επιδείνωση της υποξαιμίας, κατά τη δια΄ρκεια της κοπώσεως. Σε μερικούς ασθενείς με υποξαιμία και ↑της PA-aΟ2  κατά  την ανάπαυση, παρατηρείται βελτίωση των παραμέτρων αυτών, που αποδίδονται στην ενεργοποίηση των παρακάτω μηχανισμών.

  1. Μείωση της PaCΟ2. Η μείωση της PaCΟ2 συνήθως, αποδίδεται στην αύξηση τους αερισμού, απότοκη ήπιας –προς-μέτρια άσκηση. Η μείωση της PaCΟ2 , με τη σιερά της συνεπα΄γεται αύξηση της PAΟ2 και, επομένως, της οξυγονώσεως του αίματος.
  2. Η αύξηση της καρδιακής εξωθήσεως ή/και η αναδιανομή του αερισμού. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να βλειτώνουν τις περιοχικές σχέσεις αερισμού-αιματώσεως στους πνεύμονες.
 
το ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ουδεμία ευθύνη φέρει για ενδεχόμενες διαγνωστικές ή θεραπευτικές αστοχίες των αναγνωστών του

Ευρετήριο

  •  Α    Β    Γ    Δ    Ε
  • Ζ    Η    Θ    Ι    Κ
  • Λ    Μ   Ν    Ξ    Ο
  • Π    Ρ    Σ    Τ    Υ
  • Φ    Χ    Ψ   Ω
  • 0 - 9     A - Z

 

μαθιουδάκης γεώργιος - DocMed - Ιατρικά Νέα

©  Γεώργιος A. Mαθιουδάκης MD PhD
ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
ATHENS BREATH CENTER 
λ. Αλεξάνδρας 209, μετρό Αμπελοκήπων 

 

Αλέξανδρος Γ. Μαθιουδάκης MD, PhD, FERS

Senior Lecturer in Respiratory Medicine, The University of Manchester & ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

ISSN: 2241-4460

 

 

♦♦►ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
ICD-10
LungsΠόλεμος, Κρίση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση και αναπνευστική λειτουργία
επιλεγμένα θέματα

H Tεχνητή Νοημούνη στην Ιατρική 

Καρδιοπνευμονική κόπωση
Λειτουργικός έλεγχος αναπνοής
Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος
Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Κυστική Ίνωση
Νεοπλάσματα Πνεύμονος  ©
Παθήσεις διαμέσου Πνευμονικού ιστού
© κλιματική αλλαγή, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα 
© κλιματική αλλαγή και πνευμονοπάθειες
10 αρχές για καθαρό αέρα 
ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα

Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος, ΑΑΑΑ
Σύντομη προσέγγιση

 

η παγκόσμια κίνηση του κοροναϊού

Image result for covid-19 Κορονοϊός SARS-COV-2 και
  η νόσος COVID-19. 

 

 

2023: 32 πανελληνιο πνευμονολογικο συνέδριο -περιλήψεις ανακινώσεων
83: διαδερμική μέτρηση αερίων αίματος

Main navigation

  • Home

User account menu

  • Log in