Skip to main content
Respi-gam
Θεματολόγιο Πνευμονολογίας

respi-gam

Πόνος

Ο πόνος είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που συνήθως συνδέεται με σωματική ή συναισθηματική δυσφορία, βλάβη ή τραυματισμό. Χρησιμεύει ως ένας ζωτικός μηχανισμός επιβίωσης προειδοποιώντας έναν οργανισμό για πιθανές απειλές ή ζημιές και παρακινώντας συμπεριφορές που βοηθούν στην αποφυγή περαιτέρω βλάβης.

Υπάρχουν πολλά συστατικά στην εμπειρία του πόνου:
Αισθητηριακή συνιστώσα:
Αυτή η πτυχή του πόνου σχετίζεται με τις σωματικές αισθήσεις που τον συνοδεύουν. Περιλαμβάνει ιδιότητες όπως η θέση (όπου γίνεται αισθητός ο πόνος), η ένταση (πόσο σοβαρός είναι), η διάρκεια (πόσο διαρκεί) και ο τύπος (π.χ. αιχμηρός, καυστικός, θαμπός).
Συναισθηματική συνιστώσα: Ο πόνος συχνά προκαλεί συναισθηματικές αντιδράσεις όπως φόβο, άγχος, θυμό ή θλίψη. Αυτές οι συναισθηματικές αντιδράσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και τις περιστάσεις.
Γνωστική συνιστώσα: Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις μας μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμπειρία του πόνου. Για παράδειγμα, αν κάποιος πιστεύει ότι ο πόνος του είναι σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας, η συναισθηματική του αντίδραση στον πόνο μπορεί να αυξηθεί.
Συμπεριφορική συνιστώσα: Ο πόνος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, εάν αγγίξετε μια καυτή σόμπα, ο πόνος που αισθάνεστε αμέσως σας ωθεί να αποσύρετε το χέρι σας, αποτρέποντας περαιτέρω τραυματισμό.
Κοινωνική συνιστώσα: Ο πόνος μπορεί να επηρεάσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις. Οι άνθρωποι που πονάνε μπορεί να αναζητήσουν υποστήριξη και κατανόηση από τους άλλους και ο πόνος τους μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Ο πόνος μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο ευρείες κατηγορίες:
Οξύς πόνος:
Αυτός ο τύπος πόνου είναι συνήθως μικρής διάρκειας και συχνά προκαλείται από συγκεκριμένο τραυματισμό ή κατάσταση. Χρησιμεύει ως προειδοποιητικό σήμα και συνήθως επιλύεται καθώς θεραπεύεται το υποκείμενο ζήτημα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα κόψιμο χαρτιού, ένα σπασμένο οστό ή χειρουργικό πόνο.
Χρόνιος πόνος: Ο χρόνιος πόνος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά πέρα από το χρόνο που απαιτείται για την επούλωση. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών καταστάσεων όπως αρθρίτιδα, νευρική βλάβη ή ακόμα και να σχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες. Η διαχείριση του χρόνιου πόνου απαιτεί συχνά μια διεπιστημονική προσέγγιση που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, φυσικοθεραπεία, ψυχολογική συμβουλευτική και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πόνος είναι υποκειμενικός, που σημαίνει ότι βιώνεται διαφορετικά από κάθε άτομο. Παράγοντες όπως η γενετική, οι εμπειρίες του παρελθόντος και η ψυχολογική κατάσταση μπορούν όλοι να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τον πόνο. Επιπλέον, η εμπειρία του πόνου μπορεί να επηρεαστεί από πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να διαμορφώσουν τις πεποιθήσεις και τις στάσεις των ανθρώπων απέναντι στον πόνο και την έκφρασή του.

 
το ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ουδεμία ευθύνη φέρει για ενδεχόμενες διαγνωστικές ή θεραπευτικές αστοχίες των αναγνωστών του

Ευρετήριο

  •  Α    Β    Γ    Δ    Ε
  • Ζ    Η    Θ    Ι    Κ
  • Λ    Μ   Ν    Ξ    Ο
  • Π    Ρ    Σ    Τ    Υ
  • Φ    Χ    Ψ   Ω
  • 0 - 9     A - Z

 

μαθιουδάκης γεώργιος - DocMed - Ιατρικά Νέα

©  Γεώργιος A. Mαθιουδάκης MD PhD
ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
ATHENS BREATH CENTER 
λ. Αλεξάνδρας 209, μετρό Αμπελοκήπων 

 

Αλέξανδρος Γ. Μαθιουδάκης MD, PhD, FERS

Senior Lecturer in Respiratory Medicine, The University of Manchester & ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

ISSN: 2241-4460

 

 

♦♦►ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
ICD-10
LungsΠόλεμος, Κρίση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση και αναπνευστική λειτουργία
επιλεγμένα θέματα

H Tεχνητή Νοημούνη στην Ιατρική 

Καρδιοπνευμονική κόπωση
Λειτουργικός έλεγχος αναπνοής
Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος
Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Κυστική Ίνωση
Νεοπλάσματα Πνεύμονος  ©
Παθήσεις διαμέσου Πνευμονικού ιστού
© κλιματική αλλαγή, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα 
© κλιματική αλλαγή και πνευμονοπάθειες
10 αρχές για καθαρό αέρα 
ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα

Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος, ΑΑΑΑ
Σύντομη προσέγγιση

 

η παγκόσμια κίνηση του κοροναϊού

Image result for covid-19 Κορονοϊός SARS-COV-2 και
  η νόσος COVID-19. 

 

 

2023: 32 πανελληνιο πνευμονολογικο συνέδριο -περιλήψεις ανακινώσεων
83: διαδερμική μέτρηση αερίων αίματος

Main navigation

  • Home

User account menu

  • Log in