πλευροχονδρίτις

Πλευροχονδρίτις, ΠΧ [ https://d.pr/free/i/NrCmoL ] είναι φλεγμονή των οστεοχόνδρινων συνάψεων των οστέϊνων με τις χόνδρινες μοίρες των πλευρών (σύνδρομο  Tietze) ή των πλευρικών αρθρώσεων. Η πλευοχονδρίτις είναι φλεγμονή άγνωστης στις περισσότερες φορές αιτιολογίας. Συχνά είναι αποτέλεσμα ιικής ή μικροβιακής μολυνσης ή καταπόνισης των πλευροστερνικών αρθρώσεων λόγω, π.χ., βήχα ή άλλων μηχανικής αιτιολA man coughing after exercise.ογίας. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στο θώρακα, απότοκος υπερβολικής λήψης εξαρτησιογόνων ουσιών, ινομυαλγίας, αντιδραστικής αρθρίτιδας, ή της παρουσίας όγκου. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση ή κατά την εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό ότι ο τύπος αναπνοής μεταβάλλεται ευρέως κατά την εγκυμοσύνη και προκαλεί καταπόνιση στο θωρακικό κλωβό και μπορεί να εμφανιστεί πλευροχονδρίτις. 
Το κύριο σύμπτωμα της είναι η θωρακαλγία, εντοπισμένη στις παρά το στέρνο περιοχές. Εισάγεται έτσι, στη διαφορική διάγνωση της μεσοθωρακίτιδας, της οισοφαγίτιδας, της στηθάγχης, των συνδρόμων πλευροδυνίας, της μεσοπλεύριας νευραλγίας, του έρπητος ζωστήρος (πριν την εμφάνιση του εξανθήματος). Η διάγνωση  βασίζεται στην προσεκτική λήψη του ισδτορικιού και την λεπτομερή περιγραφή της πευροδυνίαΣύνδρομο Tietze | e-rheumatologyς. Το σύνδρομο Tietze διαφέρει από την ΠΧ, κατά το ότι ο πόνος συνοδεύεται από τοπικό οίδημα. Σε 'κλείδωμα' αζυγοαποφυσιακής άρθρωσης της ΣΣ παραπομπή σε φυσιοθεραπευτή για κινητοποίηση.
 Η διάγνωση τίθεται με τη λεπτομερή κλινική εξέταση και τη προσεκτική λήψη του ιστορικού

υπερηχογράφημα θωρακικού τοιχώματος: πλευροχονδρίτις: 
https://d.pr/free/i/9EnHWS Διακρίνεται η απώλεια της διαγράμμισης των χόνδρινων μοιρών των πλευρών, συγκριτικά με τη φυσιολογιή απεικόνιση στην παραπλευρως εικόνα (&)  

 

 

 

Θεραπευτικώς, παυσίπονα και ειδικές σωματικές ασκήσεις. Αλλά, οι ασθενείς πρέπει να προειδοποιούνται ότι η κατάσταση μπορεί να παραταθεί επί εβδομάδες ή μήνες, αλά το τοπικό οίδημα μπορεί ναπαραταθεί, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.