Ναρκοληψία. Μαρίας Ιωσηφίδου, Ιατρού Πνευμονολόγου Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου

Εάν αισθάνεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα υπερβολική και παρατεταμένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αίσθημα υπερβολικής κόπωσης με το πρωινό ξύπνημα, ακαταμάχητες ολιγόλεπτες επιθέσεις ύπνου μέσα στην ημέρα, που, όμως, σας αναζωογονούν ψυχικά και σωματικά, τότε ίσως πάσχετε από μία διαταραχή του ύπνου, που οι ειδικοί ονομάζουν ναρκοληψία. Η συγκεκριμένη διαταραχή, που συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από κατακερματισμένο ύπνο, συχνές αφυπνίσεις και έντονες δυσκολίες επιστροφής στον ύπνο.
Επίσης, χαρακτηριστικό της ναρκοληψίας είναι η καταπληξία, που περιγράφει τα οξεία και μικρής διάρκειας επεισόδια αιφνίδιας απώλειας μυϊκού τόνου και η υπνική παράλυση κατά την οποία το άτομο είναι ξύπνιο χωρίς όμως να μπορεί να κινηθεί.
Τα επεισόδια αυτά διαρκούν λίγα λεπτά, αλλά προκαλούν έντονο άγχος, αίσθημα απειλής και φόβο.
Παράλληλα, είναι δυνατόν να εμφανιστούν οπτικές αλλά και ακουστικές ψευδαισθήσεις.
Οι παρενέργειες της ναρκοληψίας
Στις παρενέργειες περιλαμβάνεται το αίσθημα ντροπής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφυγή επαγγελματικής ανόδου ή καταξίωσης, ακόμη και παραίτηση από την εργασία, που πηγάζει από βαθύ φόβο ότι το άτομο θα αποτύχει λόγω του προβλήματός του.
Ακόμη τα άτομα που υποφέρουν από ναρκοληψία, είναι πιθανό να παρεμποδίζουν τις επιθέσεις ύπνου, ασκώντας έλεγχο στα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και αποφυγής, χωρίς στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Τι να κάνετε αν πάσχετε από ναρκοληψία
Αν πάσχετε από τη συγκεκριμένη διαταραχή καλό θα είναι να παρακινήσετε τον εαυτό σας να αναζητήσει ιατρική βοήθεια,
από ιατρό,που ειδικεύεται στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου.
Παράλληλα, προσπαθήστε να μην ταυτίζετε τον εαυτό σας με το πρόβλημα του ύπνου και μην απομονώνεστε,
χτίζοντας σταδιακά μια ποιοτική καθημερινότητα βασισμένη στις επιθυμίες σας.
ΜΙ



⇒Μελέτη ύπνου. Ιδανικά, η μελέτη ύπνου διενεργείται στο σπίτι του ασθενούς, όπου έχει καλύτερες προϋποθέσεις καλύερης ποιότητας ύπνου. Έχουν εισαχθεί διάφορες τεχνολογίες για την αποδοτική μελέτη ύπνου. Π.χ., μπορούν να τοποθετηθούν αισθητήρες  για αν ελέγχουν τη ροή στο στόμα και τη ρινική κοιλότητα, την καταγραφή του ρεγχασμού, τη θωρακική και κοιλιακή αναπνεσυτική κίνηση τον καρδιακό ρυθμό, κια την οξυγόνωση του αρτηριακού αίματος. Εάν η ροή αέρος διακοπεί, ενώ οι αναπνευστικές κινήσεις συνεχίζονται είναι ένδειξη αποφρακτικής υπνικής άπνοιας,, αντίθετα, με την κεντρικής αιτιολογίας άπνοια, κατπά την οποία δεν υπάρχει οδήγηση αναπνοής. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποκορεσμό, και αύξηση του καρδιακού ρυθμού, που συνδέεται με αφύπνιση όταν πεαναρχίσει η αναπνοή. Στην πράξη και στους παχύσρακους μπορεί να αποδειχθεί η αξιόπιστη καταγραφή των αναπνευστικών κινήσεων και,η διάγνωση μποεί να γφίνει  στις τυπικές περιπτώσεις, η διάγνωση μπορεί να γίνει χωρίς ολόκληρη την γκάμα των δυνατών μετρήσεων.
Η μελέτη ύπνου είναι χρήσιμη για την παροχή κάποιων δεικτών, ενδεικτικών της βαρύτητας της καταστάσεως. Ο αριθμός των απνοϊκών επεισοδίων/ ανά ώρα, προσδίδει κάποια εκτίμηση, αλλά είναι σημαντικό να μην διαφεύγει της προσοχής μας χωρίς ΗΕΓ, δεν ελίναι δυνατή η επιβεβαίωση είνια πράγματι σε κατράσταση ύπνου, όταν τγελούνται οι μετήσεις, κια το γεγονός αυτός μπορεί να οφδηγ΄σηει σε υποεκτίμηση της παθολογικής εκτροπής.