pH

pH

Ο Δανός βιοχημικός S.P.L. Sørensen θεμελίωσε την έννοια του δυναμικού του υδρογόνου (potential of Hydrogen ή pouvoir Hydrogene) ως μέτρου για την αποτίμηση της οξύτητας ή αλκαλικότητας των υδατικών διαλυμάτων. Έτσι λοιπόν όρισε ότι το δυναμικό υδρογόνου ενός διαλύματος, το οποίο συμβόλισε με τα αρχικά pH, ισούται με τον αρνητικό δεκαδικό λογάριθμο της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου (ή υδροξωνίου) στο διάλυμα, όπως φαίνεται από την παρακάτω μαθηματική σχέση ορισμού του pH:

pH = -log[H3O+]

Το pH (πε-χα) είναι ένας τρόπος για να εκφράσουμε τη συγκέντρωση (περιεκτικότητα) των κατιόντων υδρογόνου (Η+) του διαλύματος δηλαδή το pH είναι ένας αριθμός που δείχνει πόσο όξινο ή βασικό είναι ένα διάλυμα (μέτρο οξύτητας διαλύματος).
Το pH ενός διαλύματος παίρνει τιμές από 0 έως 14 σε θερμοκρασία 25οC.
Σε ένα ουδέτερο διάλυμα (πχ. στο απεσταγμένο Η2Ο) οι συγκεντρώσεις των ιόντων Η+ και των ιόντων ΟΗ- είναι ίσες. Το ουδέτερο διάλυμα έχει pH = 7 (στους 25οC). Σε ένα όξινο διάλυμα (πχ. διάλυμα HCl) η συγκέντρωση Η+ είναι μεγαλύτερη από τη συ­ γκέντρωση ΟΗ-. Το όξινο διάλυμα έχει pH < 7 (στους 25οC). Σε ένα βασικό διάλυμα (πχ. διάλυμα NaOH) η συγκέντρωση ΟΗ- είναι μεγαλύτερη από τη συγκέντρωση Η+. Το βασικό διάλυμα έχει pH > 7 (στους 25οC

Ένα ουδέτερο υδατικό διάλυμα, όπως το χημικώς καθαρό νερό έχει pH ίσο με 7 και καλείται ουδέτερο διάλυμα. (25οC)

Η κλίμακα του pH στους 25οC