Παράλυση του ν. του Bell

Ετερόπλευρη παράλυση του προσώπου αιφνίδιας έναρξης. Η παράλυση προσβάλλει το άνω και κάτω ήμισυ του προσώπου, διαφοροποιώντας την από την προσωπική παράλυση που σχετίζεται με μερικά εγκεφαλικά επεισόδια και η οποία προσβάλλει τους μυς του στόματος, περισσότερο από αυτούς του οφθαλμού ή του μετώπου. Η παράλυση του Bell προκαλείται συνήθως από επανενεργοποίηση του ιού του απλού έρπητα, αν και μερικές φορές εμπλέκονται και άλλες λοιμώξεις (πχ. σύφιλη ή νόσος του Lyme). Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν την ξηρότητα και εξέλκωση του κερατοειδούς και την ήπια δυσαρθρία. Μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε πλευρά του προσώπου. Εξάρσεις επανεμφανίζονται στο 10% των περιπτώσεων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: η παράλυση προσβάλλει το χαμόγελο, το κλείσιμο του ματιού, την έκκριση σάλιου και το σχηματισμό δακρύων της προσβεβλημένης πλευράς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Πρεδνιζόνη με προοδευτικώς μειούμενες δόσεις μαζί με κάποιο φάρμακο κατά των ιών, όπως η ακυκλοβίρη, παρέχουν τα δραστικότερα αποτελέσματα. Επιπλέον, ο προσβεβλημένος οφθαλμός θα πρέπει να προστατευτεί από την ξηρότητα με τεχνητά δάκρυα ή μη φαρμακευτικές αλοιφές. Μερικοί γιατροί συνιστούν την χρήση γυαλιών ηλίου κατά την διάρκεια της παράλυσης ή την κάλυψη του ματιού, για την προστασία του από ξένα σώματα ή την ξηρότητα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ: η μερική προσωπική παράλυση υποχωρεί συνήθως εντός μερικών μηνών. Η πιθανότητα τελείας ανάνηψης μετά από ολική παράλυση κυμαίνεται από 20%-90%.