πνευμονία από αδενοϊό

  Ευθύνεται για το 5%των αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά και το 2% των λοιμώξεων στους ενύλικες, αν και έχουν ανακοινωθεί επιδημίες, μεταξύ στρατοπέδων, όπυ εντοπίζονται κρούσματα βρογχιολίτιδας ή πνευμονίας. . Η λοίμωξη του αναπνευστικού είναι, συνήθως, αποτέλεσμα αερογενούς μεταδόσεως, ή μέσω ακούσιας επιμολύνσεως από κόπρανα. Ο χρόνος επωάσεως, μεταξύ 4-7 ημερών,μπορεί να παραταθεί, ώστε να προκύψουν λανθάνουσες λοιμώξεις, που ενοχοποιούνται στην παθογένεια χρόνιων πνευμονοπαθειών, όπως το άσθμα ή η ΧΑΠ.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς αναπτύσσουν αντισώματα έναντι διαφόρων υποτύπων του ιού. Ταχεία διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί με την ανίχνευση αντιγόνου ή την εξέταση βιοπτικών δειγμάτων, στην οποία περιγράφονται ενδουρηνικά βασεόφιλα έγκλειστα. Η απομόνωση του ιού απαιτεί χρόνο >3 ημερών, μέχρι εβδομάδων, και η ορολογική διάγνωση απαιτεί τη διάθση δειγμάτων πρώιμης και όψιμης περιόδου.

Η θεραπεία, υπσοτηρικτική, με αναλγητικά, αντιβηχικά.

Προφυλακτικά, διατίθενται αποδοτικά εμβόλια από ζώντες οργανισμούς που χορηγούνται σε στρατιωτικούς καταυλισμούς, αλλά δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες διατάξεις.