Skip to main content
Respi-gam
Θεματολόγιο Πνευμονολογίας

respi-gam

Βελτίωση οξυγονώσεως

Αποτελεί καλή μεθοδολογία, όταν τίθεται έανς ασθενής σε μηχανική υπσοτήριξη της αναπνοής, η FiO2 να ρυθμίζεται στο 1.0 και, ακολούθως, να μιεώνεται το μίγμα ταχέως, μέχρις επιτεύξεως του καταλληλότερου ώστε ο SaO2 να διατηρείται σε επίπεδο >95%. Η μακροπερίοδη  οχρήγηση FiO2 > 0.6 πρέπει να αποφεύγεται, προκειμένου να αποτραπούν επιπλοκές σχετιζόμενες με την παρατεταέμη χορήγηση υψηλών μιγμάτων Ο2 (συνεκτική ατελεκτασία). 

Στις στρατηγικές βελτιώσεως της οξυγονώσεως, πέραν της αυξήσεως του μίγματος εισπνοής, συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του PEEP σε 10 cmH2O ή, σε τύπους αναπνευστήρος σταθερής πιέσεως, δι αυξήσεως της μεγίστης εισπνευστικής πιέσεως. Στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχει, π΄λαντως, κίνδυνος προκλήσεως βαροτραύαμτος, ίδιαίτερα, εφόςον η πίεση εκποτύξεως είναι >35 cmH2O.

Στις πολυπλοκότερες τρεχνικές βελτιώσεως της οξυγονώσεως μπορεί να απαιτηθεί στους βαρύτερα υποξαιμικούς ασθενείς, όπως σε εκεκίνους με ARDS, ή οξεία πνευμονική βλάβη, από ποικιλία παραγόντων, περιλαμβάνεται η αύξηση του PEEP πέραν των 15 cmH2O  ταυτόχρονα με τη χρήση μικρών αναπνεόμενων όγκων (6-8 ml/Kg), υπό μεγαλύτερη συχνότητα. Σημειώνεται ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να απολήξει σε μείωση της πιέσεως αίματος και μπορεί να μην είναι ανεκτή στους ασθενείς που χρειάζονται ενδοφλέβια φόρτιση υγρών και ινότροπα, ή αγγειοδραστική θεραπεία. 

Εναλλακτικά, μπορεί να επιχειρηθεί επιμήκυνση του χρόνου εισπνοής. Ο φυσιολογικός λόγος εισπνοής/εκπνοής είναι 1/2, αλλά η οξυγόνωση μπορεί να βελτιωθεί με αλλαγή της αναλογίας σε 1/1 ή ακόμη και 2/1. Οι μεταβολές αυτές συχνά δεν είναι ανεκτές από τους ασθενείς, που μπορεί, γι αυτό να απαιτεί μεγαλύτερη καταστολή. ¨οχι σπάνια, λόγω μειώσεως του κατά λεπτό αερισμού, η paCO2 μπορεί να αυξηθεί. που δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, ενόσω ο ασθενής δεν έχει αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, και το αρτηριακό pH είναι 7.2. Η τρχδνιλή αυτή καλείται επιτρεπτή υπερκαπνία.

Επί σοβαρού ARDS, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνική "face down", που μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση, με την επανέκπτυξη κλεισμένων κυψελίδων, και βελτιώσεως της σχέσεως V/Q.  Είναι ποροφανές ότι στη θέση αυτή η παρακολοιύθηση και διαχείριση τουα σθενοπύς είναι δυσχερής και η τεχνική αυτή πρέπει να χρσηιμοποιείται με μεγάλη προσοχή.

 
το ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ουδεμία ευθύνη φέρει για ενδεχόμενες διαγνωστικές ή θεραπευτικές αστοχίες των αναγνωστών του

Ευρετήριο

  •  Α    Β    Γ    Δ    Ε
  • Ζ    Η    Θ    Ι    Κ
  • Λ    Μ   Ν    Ξ    Ο
  • Π    Ρ    Σ    Τ    Υ
  • Φ    Χ    Ψ   Ω
  • 0 - 9     A - Z

 

μαθιουδάκης γεώργιος - DocMed - Ιατρικά Νέα

©  Γεώργιος A. Mαθιουδάκης MD PhD
ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
ATHENS BREATH CENTER 
λ. Αλεξάνδρας 209, μετρό Αμπελοκήπων 

 

Αλέξανδρος Γ. Μαθιουδάκης MD, PhD, FERS

Senior Lecturer in Respiratory Medicine, The University of Manchester & ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

ISSN: 2241-4460

 

 

♦♦►ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
ICD-10
LungsΠόλεμος, Κρίση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση και αναπνευστική λειτουργία
επιλεγμένα θέματα

H Tεχνητή Νοημούνη στην Ιατρική 

Καρδιοπνευμονική κόπωση
Λειτουργικός έλεγχος αναπνοής
Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος
Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Κυστική Ίνωση
Νεοπλάσματα Πνεύμονος  ©
Παθήσεις διαμέσου Πνευμονικού ιστού
© κλιματική αλλαγή, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα 
© κλιματική αλλαγή και πνευμονοπάθειες
10 αρχές για καθαρό αέρα 
ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα

Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος, ΑΑΑΑ
Σύντομη προσέγγιση

 

η παγκόσμια κίνηση του κοροναϊού

Image result for covid-19 Κορονοϊός SARS-COV-2 και
  η νόσος COVID-19. 

 

 

2023: 32 πανελληνιο πνευμονολογικο συνέδριο -περιλήψεις ανακινώσεων
83: διαδερμική μέτρηση αερίων αίματος

Main navigation

  • Home

User account menu

  • Log in