Skip to main content
Respi-gam
Θεματολόγιο Πνευμονολογίας

respi-gam

αντιστάσεις αεραγωγών και διατασιμότητα

Η διατασιμότητα (ή ενδοτικότητα)  εκφράζει την ελαστικότητα του συστήματος ‘πνεύμονες-θωρακικό τοίχωμα’ και ελέγχει την κατ΄όγκο μεταβολή του συστήματος. Αντίθετα, με τον όρο αντί­στα­ση εκφράζονται οι μη ελαστικές ιδιότητες του συστήματος. Η αντίσταση στους αε­ρα­γωγούς είναι ο λόγος της αγωγού πιέσεως προς την προκαλούμενη ροή αέ­ρος και εκφέρεται σε cm Η2Ο•L-1•sec-1. Μετριέται υπό την αυθαίρετα οριζόμενη ρο­ή 0.5 l/sec, τη ροή που παρατηρείται κατά την ήρεμη αναπνοή. Εάν η αντί­στα­ση ροής στους αεραγωγούς είχε μετρηθεί υπό μεγαλύτερη ροή, θα έδινε υψη­λό­τε­­ρη τιμή. Ο λόγος της εξαρτήσεως της αντιστάσεως από τη ροή είναι ότι η σχέ­ση μεταξύ της ΔΡ και της V`είναι διαφορετική προκειμένου για γραμμική ροή, πα­ρά για στροβιλώδη και ο τύπος ροής, πχ., το ποσοστό της ροής που εκφέρεται υ­πό μορφή στροβιλώδους ροής, εξαρτάται από την ταχύτητα ροής για δεδομένη συν­θήκη.

Παράγοντες που επιδρούν στις γεωμετρικές ιδιότητες των αεραγωγών, επη­ρε­ά­ζουν την αντίσταση ροής σε αυτούς, μερικές φορές κατά δραστικό τρόπο. 

Η αντίσταση στη ροή είναι συνάρτηση του αριθμού, του μήκους, και της δια­μέ­τρου των αεραγωγών. Αν και ο αριθμός των αεραγωγών είναι σταθερός, το μή­κος τους εξαρτάται από τον πνευμονικό όγκο στον οποίο μετριούνται, εφ΄όσον εί­ναι μεγαλύτερο κατά το τέλος της εισπνοής, παρά κατά το τέλος της εκπνοής. Η δι­ά­­μετρος των αεραγωγών μεταβάλλεται ακόμη περισσότερο, κατά τη διάρκεια του αναπνευστικού κύκλου, και οι αεραγωγοί είναι ευρύτεροι κατά το τέλος της ει­σ­­­πνοής, παρά κατά το τέλος της εκπνοής. Η διάμετρός τους, όμως, μεταβάλ­λεται ως αποτέλεσμα αντεπιδράσεων παραγόντων, άλλοι από τους οποίους τεί­νουν να προκαλούν βρογχόσπασμο και άλλοι, βρογχοδιαστολή. Η αύξηση, πχ., του τό­­­νου των λείων μυικών ινών των βρόγχων, η ελαστικότητα και η επιφανει­α­κή τά­ση συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων εκείνων που τείνουν στη μεί­ω­ση του αυλού των βρόγχων. Η έξωθεν ακτινωτή έλξη του τοιχώματος των βρόγ­­χων α­πό το παρακείμενο πνευμονικό παρέγχυμα και η προς τα έξω κατευ­θυνόμενη δι­α­τοιχωματική πίεση (διαπνευμονική) αποτελούν παράγοντες που τεί­νουν να δι­ε­υρύνουν τους αεραγωγούς. Μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση των αντι­στά­σε­ων ασκεί, επίσης, ο πνευμονικός όγκος στον οποίο γίνεται η μέτρηση. Κατά τη δι­ά­ρκεια δυναμικής εκπνευστικής προσπάθειας, υπό πνευμονικούς όγ­κους χα­μη­λό­τερους της FRC, η αντίσταση ροής αυξάνεται οξέως, με την προο­δευ­τική ελάτ­τω­ση του πνευμονικού όγκου προς τη μικρότερη δυνατή τιμή του RV. Οι αντι­στά­σεις αυξάνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς ο πνευμο­νι­κός όγκος αυ­ξά­νεται πέρα από το επίπεδο της FRC, λόγω της επιτεινούμενης έλξεως των τοι­χωμάτων από το εκπτυσσόμενο πνευμονικό παρέγχυμα.  Η αύξηση της ε­γκάρ­σιας διαμέτρου των αεραγωγών μειώνει την αντίσταση ροής, ενώ , ε­πι­πλέ­ον, καθώς η διατομή των αεραγωγών αυξάνεται, με την πρόοδο της αναπνοής, η τα­χύτητα ροής μειώνεται για την ίδια ογκομετρική ροή, γεγονός που επηρεάζει τον τύπο της ροής, καθιστώντας την περισσότερο γραμμική, για την ίδια ταχύ­τη­τα ροής. Όπως προαναφέρθηκε, οι αεραγωγοί επιμηκύνονται κατά τη διάρκεια της ειπνοής και βραχύνονται κατά τη διάρκεια της εκπνοής, που σημαίνει ότι η με­ταβολή του μήκους αναιρεί μέρος της βελτιώσεως των αντιστάσεων που προ­κά­λεσε η διεύρυνσή του, επίσης,  κατά την εισπνοή. Κατά παρόμοιο τρόπο, η ε­κπνευ­στική βράχυνση των αεραγωγών αντιστρατεύεται, αλλά σε μικρό ποσοστό, την ελάττωση των αντιστάσεων που επιβάλλεται κατά την εκπνοή.

Οι βρογχικές εκκρίσεις, το οίδημα του βλεννογόνου, η  συμφόρηση των αγ­γεί­ων του βλεννογόνου και ο βρογχόσπασμος, διαμεσολαβούμενος από χημικούς πα­­ρά­γοντες (ισταμίνη) ή νευρογενείς μηχανισμούς (διέγερση του πνευμονογα­στρι­­κού) προκαλούν αύξηση της αντιστάσεως, καθώς ασκούν δυσμενείς επιδρά­σεις στις γεωμετρικές ιδιότητες των βρόγχων.

Λιγότερο εμφανής αιτία αυξήσεως των αντιστάσεων είναι η απώλεια της ελα­στι­­κότητας του πνευμονικού παρεγχύματος. Η αύξηση της πνευμονικής διατα­σι­μό­­τητας προκαλεί  ελάττωση της διαπνευμονικής πιέσεως και ελάττωση της ακτι­νω­­τής υποστηρίξεως των τοιχωμάτων των αγωγών, τα οποία έτσι, συμπίπτουν, με αποτέλεσμα αύξηση των αντιστάσεων.

 
το ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ουδεμία ευθύνη φέρει για ενδεχόμενες διαγνωστικές ή θεραπευτικές αστοχίες των αναγνωστών του

Ευρετήριο

  •  Α    Β    Γ    Δ    Ε
  • Ζ    Η    Θ    Ι    Κ
  • Λ    Μ   Ν    Ξ    Ο
  • Π    Ρ    Σ    Τ    Υ
  • Φ    Χ    Ψ   Ω
  • 0 - 9     A - Z

 

μαθιουδάκης γεώργιος - DocMed - Ιατρικά Νέα

©  Γεώργιος A. Mαθιουδάκης MD PhD
ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
ATHENS BREATH CENTER 
λ. Αλεξάνδρας 209, μετρό Αμπελοκήπων 

 

Αλέξανδρος Γ. Μαθιουδάκης MD, PhD, FERS

Senior Lecturer in Respiratory Medicine, The University of Manchester & ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

ISSN: 2241-4460

 

 

♦♦►ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
ICD-10
LungsΠόλεμος, Κρίση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση και αναπνευστική λειτουργία
επιλεγμένα θέματα

H Tεχνητή Νοημούνη στην Ιατρική 

Καρδιοπνευμονική κόπωση
Λειτουργικός έλεγχος αναπνοής
Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος
Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Κυστική Ίνωση
Νεοπλάσματα Πνεύμονος  ©
Παθήσεις διαμέσου Πνευμονικού ιστού
© κλιματική αλλαγή, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα 
© κλιματική αλλαγή και πνευμονοπάθειες
10 αρχές για καθαρό αέρα 
ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα

Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος, ΑΑΑΑ
Σύντομη προσέγγιση

 

η παγκόσμια κίνηση του κοροναϊού

Image result for covid-19 Κορονοϊός SARS-COV-2 και
  η νόσος COVID-19. 

 

 

2023: 32 πανελληνιο πνευμονολογικο συνέδριο -περιλήψεις ανακινώσεων
83: διαδερμική μέτρηση αερίων αίματος

Main navigation

  • Home

User account menu

  • Log in