Skip to main content
Respi-gam
Θεματολόγιο Πνευμονολογίας

respi-gam

Εφύγρανση

Oι μηχανισμοί προστασίας του αναπνευστικού συστήματος διακρίνονται σε αντανα­κλαστικούς και μη αντανακλαστικούς και οι περισσότεροι από αυτούς εδράζονται και δρουν στους ανώτερους αεραγωγούς. Το αναπνευστικό σύστημα διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς διηθήσεως και κλιματισμού του εισπνεομένου αερορρεύματος, που εδράζονται -κυρίως- στη ρινοφαρυγγική περιοχή και τους ανώτερους αεραγωγούς.
Ο εισπνεόμενος αέρας εφυγραίνεται κατά τη διέλευσή του από τις ρινικές χοάνες. Ο κορεσμός του εισπνεόμενου αέρα συντελείται κατά 75% στο ρινοφάρυγγα και κατά 25% στο λάρυγγα, στην τραχεία και τους μεγάλους βρόγχους. Κατά την άφιξή του στην τραχεία, η σχετική του υγρασία έχει ήδη πλησιάσει στο επίπεδο κορεσμού. Η χαμηλή θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα φαίνεται ότι διευκολύνει την ανάμιξη υδρατμών. Υπολογίζεται ότι η ημερήσια απώλεια νερού από τους αεραγωγούς για εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα υπερβαίνει τα 100gr στους ενήλικες. Η έκθεση της τραχείας σε εισπνοή αέρα με σχετική υγρασία μικρότερη των 100% προκαλεί σημαντική μείωση της ροής της βλέννης, που αποκαθίσταται με τη διόρθωση της υγρασίας του εισπνεομένου αερορρεύματος. Με την εφύγρανση του αναπνεόμενου αέρα επιτυγχάνεται η ρευστοποίηση των παχυρρεύστων εκκρίσεων, σε παθήσεις των μεγάλων αεραγωγών, που εκδηλώνονται με παθολογικής συστάσεως τραχειοβρογχικές εκκρίσεις, εκλυόμενες από υπερπλαστικούς ή/και υπερτροφικούς τραχειοβρογχικούς αδένες και καλυκοειδή κύτταρα. Σε περιπτώσεις με παράκαμψη των ανωτέρων οδών, όπως επί στοματοτραχειακής διασωληνώσεως, τραχειοστομίας ή εφαρμογής ρινοτραχειακού καθετήρα, ο εισπνεόμενος αέρας πρέπει να υφίσταται τεχνητή εφύγρανση, που να εξασφαλίζει 70% σχετικής υγρασίας· κι αυτό εξασφαλίζεται με τον εμπλουτισμό του εισπνεόμενου αέρα με 30 mg νερού ανά l αέρα.
Η θερμοκρασία και η υγρασία του εισπνεομένου αέρα επηρεάζουν σημαντικά το βαθμό καθηλώσεως των διαλυτών, αφυδατωμένων ή υγροσκοπικών αεροσολών ή σωματιδίων. Ο βαθμός καθηλώσεως εξαρτάται σημαντικά από τη σχετική υγρασία και τη θερμοκρασία, εφ΄όσον η μεγέθυνση που τα σωματίδια υφίστανται, καθώς εφυγραίνονται, διατρέχοντας τους αεραγωγούς, θα απολήξει σε αύξηση του αεροδυναμικού τους μεγέθους και θα επηρεάσει τη θέση και την έκταση της καθηλώσεώς τους.

 
το ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ουδεμία ευθύνη φέρει για ενδεχόμενες διαγνωστικές ή θεραπευτικές αστοχίες των αναγνωστών του

Ευρετήριο

  •  Α    Β    Γ    Δ    Ε
  • Ζ    Η    Θ    Ι    Κ
  • Λ    Μ   Ν    Ξ    Ο
  • Π    Ρ    Σ    Τ    Υ
  • Φ    Χ    Ψ   Ω
  • 0 - 9     A - Z

 

μαθιουδάκης γεώργιος - DocMed - Ιατρικά Νέα

©  Γεώργιος A. Mαθιουδάκης MD PhD
ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
ATHENS BREATH CENTER 
λ. Αλεξάνδρας 209, μετρό Αμπελοκήπων 

 

Αλέξανδρος Γ. Μαθιουδάκης MD, PhD, FERS

Senior Lecturer in Respiratory Medicine, The University of Manchester & ΠNΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

ISSN: 2241-4460

 

 

♦♦►ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΡΘΡΑ
ICD-10
LungsΠόλεμος, Κρίση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση και αναπνευστική λειτουργία
επιλεγμένα θέματα

H Tεχνητή Νοημούνη στην Ιατρική 

Καρδιοπνευμονική κόπωση
Λειτουργικός έλεγχος αναπνοής
Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος
Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Κυστική Ίνωση
Νεοπλάσματα Πνεύμονος  ©
Παθήσεις διαμέσου Πνευμονικού ιστού
© κλιματική αλλαγή, άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα 
© κλιματική αλλαγή και πνευμονοπάθειες
10 αρχές για καθαρό αέρα 
ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα

Ανάλυση Αερίων Αρτηριακού Αίματος, ΑΑΑΑ
Σύντομη προσέγγιση

 

η παγκόσμια κίνηση του κοροναϊού

Image result for covid-19 Κορονοϊός SARS-COV-2 και
  η νόσος COVID-19. 

 

 

2023: 32 πανελληνιο πνευμονολογικο συνέδριο -περιλήψεις ανακινώσεων
83: διαδερμική μέτρηση αερίων αίματος

Main navigation

  • Home

User account menu

  • Log in