DLCO, διερεύνηση αποτελεσμάτων

Τιμές στο διάστημα 75-125% της μέσης ικανότητας διαχύσεως θεωρούνται φυσιολογικές. Η μέτρηση της ικανότητας διαχύσεως είναι μια δοκιμασία ελέγχου της ακεραιότητας της κυψελιδοτριχοειδικής μεμβράνης για τον παράγοντα μεταφοράς (ΤL). Μπορεί να εμφανίζεται μειωμένη σε παθήσεις που προκαλούν βλάβες στα κυψελιδικά τοιχώματα, όπως το πνευμονικό εμφύσημα, που οδηγεί σε μείωση της ωφέλιμης κυψελιδοτριχοειδικής επιφάνειας και αύξηση της ενδοκυψελιδικής διαδρομής του CO, προκειμένου να φτάσει στο τοίχωμα της κυψελίδας. Μειώνεται ακόμη

  επί παχύνσεως της κυψελιδοτριχοειδικής μεμβράνης, όπως επί πνευμονικής ινώσεως, στις διάμεσες πνευμονοπάθειες, όπως η πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας (π.χ., πνεύμων των γεωργών, πνεύμων των εκτροφέων πουλιών) ή σε παθήσεις εισπνοής κόνεων, όπως η αμιάντωση. Μειώνεται επί χρόνιας πνευμονικιής υπερτάσεως και θρομβοεμβολικής νόσου των πνευμόνων[i].

Οι καπνιστές τείνουν να έχουν μειωμένη ικανότητα διαχύσεως, που εν μέρει οφείλεται σε πνευμονική βλάβη, λόγω του καπνίσματος, αλλά εν μέρει είναι τεχνητή, επειδή με την εισπνοή του καπνού εισροφάται CO, που απορροφούμενο συνεπάγεται αύξηση της μερικής πιέσεως CO στο αίμα (back pressure). Έτσι η κλίση πιέσεως, που οδηγεί την απορρόφηση του CO δια της κυψελιδοτριχοειδικής μεμβράνης,  μειώνεται, κατά την εκτέλεση της δοκιμασίαςς.

Η DLCO είναι μια χρήσιμη δοκιμασία, αν και δεν εισφέρει στην επισήμανση ειδικής διαγνώσεως. Εξαίρεση φαίνεται ότι υπάρχει στη διαφορική διάγνωση μεταξύ των μορφών της χρόνιας αποφράξεως. Σε συνδυασμό με άλλες δοκιμασίες μπορεί να διακρίνει το άσθμα από τη χρόνια βρογχίτιδα και αυτή από το πνευμονικό εμφύσημα.  Ο επόμενος πίνακας είναι διαφωτιστικός.

                              

FEV1     FEV1/FVC         DLCO   δοκιμασία αναστρεψιμότητας

Χρονία βρογχίτιδα  ↓        ↕                   ↑ή Φ                     Φ

Πν. Εμφύσημα       ↓        ↓                    ↓                           Φ

Βρογ. ασθμα          ↓        ↓                    ↕,                      ΘΕΤΙΚΗ

Περιοριστικό Σ.      ↓        ↕                   ↓                           Φ

 

[i] Charles L. Webber, Jr. (2005). Diffusion of Gases in Lungs and Tissues. www.meddean.luc.edu/lumen/MedEd/medicine/pulmonar/physio/pf3.htm