Σύνθεση

Οι ενζυμικές και κυτταρικές λειτουργίες που ενέχονται στη σύνθεση κι έκκριση των GAG, έχουν καλά μελετηθεί, τόσο in vivo, όσο και in vitro[i], ενώ λίγα σχετικά είναι γνωστά αναφορικά με τη σύνθεση του πρωτεϊνικού τμήματος των γλυκοπρωτεϊνών. Τα μεσεγχυματικά, ενδοθηλιακά και επιθηλιακά κύτταρα του πνευμονικού παρεγχύματος, καθώς επίσης και τα λεία μυϊκά κύτταρα συνθέτουν ταχύτατα GAG. Σε καλλιέργειες μικτών κυτταρικών πληθυσμών ανιχνεύονται όλοι οι τύποι των GAG, εκτός του κερατινοθειικού οξέος. Οι ινοβλάστες του πνεύ­μο­νος, επίσης, συνθέτουν ηπαρινοθειικό, χονδροτινοθειικό και δερματινοθειικό οξύ[ii].

 Τα διάμεσα κύτταρα του συνδετικού ιστού παράγουν επίσης GAG, κυρίως χονδροτινοθειικό και δερματινοθειικό οξύ, τα οποία σχετίζονται με τις κολλαγονικές ίνες του συνδετικού ιστού του πνεύμονος, προς επιβεβαίωση του ρόλου των κυττάρων αυτών στην εγκατάσταση πνευμονικής ινώσεως. Οι GAG συντίθενται στο τραχύ ενδοπλασματικό δίκτυο, όπως και άλλες πρωτεΐνες, που προορίζονται για εξωκυττάρια λειτουργία, ενώ στη μεμβράνη του τραχέως ενδοπλασματικού δικτύου προστίθενται τα πρώτα μόρια σακχάρου, κατ΄αναλογία με την πρόσθεση σακχάρου κατά τη σύνθεση του κολλαγόνου. Η σύνθεση του πρωτεϊνικού τμήματος φαίνεται ότι προηγείται της συνθέσεως των γλυκοζαμινογλυκάνων. Ακολούθως, οι GAG συμπληρώνονται στο λείο ενδοπλασματικό δίκτυο και τη συσκευή Golgi και συνδέονται με θειικές ρίζες. Ο επακόλουθος πολυμερισμός των πολυσακχαριτών καταλύεται από όχι επακριβώς καθορισμένα συστήματα της κυτταρικής μεμβράνης. 

 

[i] Raghin, G.: Idiopathic pulmonary fibrosis. A rational approach. Chest, 1987∙92:148

[ii] Simmon, RH.: Pathogenesis of acute alveolar injury. In: Dantzker, DR.: Cardiopulmonary Critical Care. pp3. WB. Saunders, 1991